Modernizacija sistema naplate ulaznica i u NP Skadarsko jezero

„Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je započelo sa implementacijom veoma važnog Projekta za NPCG, a možemo reći i za državu Crnu Goru kada je reč o turističkom aspektu, a to je Modernizacija sistema naplate ulaznica u NPCG,‟ izjavio je direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Zahvaljujući ovom Projektu, imaće se veoma precizna statistika o broju i strukturi posetilaca, a u narednom periodu tek sledi nadogradnja ovog sistema kada će se ulaznice prodavati elektronski i ujedno osmisliti niz povoljnosti za građane.

Sa ovim sistemom naplate započeto je u NP Biogradska gora, NP Lovćen i NP Durmitor, a od juče u NP Skadarsko jezero, te u naredna 2-3 dana u NP Prokletije.

„Ovaj sistem naplate je važan sa dva aspekta, u turističkom i promotivnom smislu, kao i sa aspekta precizne evidencije broja i strukture turista na prostorima svih pet NPCG. Ulaznice smo kreirali tako da one predstavljaju svojevrsni suvenir jer su osmišljene u vidu razglednica i imaju „QR kod“ sa svim neophodnim informacijama o zaštićenom području koji se posećuje.

Takođe je važno istaći da na ovom sistemu funkcionišu i sve turističke agencije i preduzeća koja se bave pružanjem turističkih usluga na području NPCG i ujedno imaju sklopljen Ugovor sa JP Nacionalni parkovi Crne Gore.‟

Shodno ovakvom načinu naplate, turisti će se manje vremena zadržavati na ulazno-naplatnim punktovima, a što je još važnije, dobiće se precizni podaci o tome iz kojih država dolaze turisti, odnosno sa kojih emitivnih tržišta, kako bi se u narednom periodu, u saradnji sa NTO CG, fokusirali upravo na te sajamske nastupe kada je u pitanju promocija prirodnih i kulturnih vrednosti NPCG i njihove turističke ponude.

Što se tiče apekta zaštite prirode u okviru ovog Projekta, isti je značajan za NPCG jer u će realnom vremenu imati informaciju koliko se posetilaca nalazi na određenom lokalitetu.

NPCG su implementacijom novog sistema spremni za elektronsku evidenciju usluga i pre samog usvajanja Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Na osnovu ovog Zakona, Poreska uprava planira da od naredne godine sprovede elektronsku evidenciju na nivou cele države,‟ zaključio je Klica.

Na samoj ulaznici se nalazi i QR kod tako da svaki turista može dobiti sve neophodne informacije o lokalitetu koji je došao da obiđe, kao što ih može preuzeti i sa aplikacije „Nacionalni parkovi Crne Gore”.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti