MMF traži, a da li Srbija ima plan za zatvaranje rudnika?

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da je Srbija u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju problematičnih državnih preduzeća, ali da još nije rešena budućnost kompanija poput Petrohemije i Resavice.

Foto: pixabay

Sosa je juče rekao da preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Tim povodom, predsednik Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica Nebojša Milenković ocenjuje da subvencije koje preduzeće dobija od države, bez ulaganja u modernizaciju, nisu dugoročno realne i održive.

Milenković kaže da je od resornog ministarstva zatraženo da se krene u priču o modernizaciji rudnika.

„Imamo i nekoliko rudnika koji su pred zatvaranjem, sa malo rezervi uglja i neminovno je da će doći do njihovog zatvaranja, i mi u Sindikatu tražimo da se što pre krene u priču oko otvaranja novih ležišta, gde će ljudi moći da nastave da rade normalno i da ostvaruju prihode“, rekao je Milenković Tanjugu.

Milenković kaže da se program, koji predviđa otvaranje novih rudnika i modernizaciju ne sprovodi, a da je njihova želja da dođe do modernizacije rudnika, što bi, kaže, dovelo do povećanja proizvodnje, produktivnosti i bezbednosti rudara.

Kaže i da sindikat pokušava da sa nadležnima reši problem povezivanja staža za 2011. i 2012. jer jedan deo radnika ne može da ostvari pravo na punu penziju dok se taj problem ne reši.

„Radimo na tome i da se u novi program poslovanja i novi budžet nađu dodatna sredstva za povećanje zarada u JP PEU, jer smatramo da nivo zarada u ovom trenutku nije adekvatan poslu koji rudari obavljaju“, istakao je on i podsetio da je prosek plata u „Resavici“ trenutno oko 50.000 dinara.

U devet rudnika ovog preduzeća radi oko 3.500 radnika, a preduzeće je dobrovoljno, uz socijalni program, napustilo oko 600 radnika.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je početkom godine da resorno ministarstvo sa ekspertima Svetske banke analizira svaki rudnik pojedinačno.

Iz republičke kase za poslovanje „Resavice“, država izdvaja godišnje subvencije u iznosu od 4,47 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti