Mladenovac će postati ekološka oaza Beograda

Foto: beograd.rs

Razvoj projekta četiri fabrike otpadnih voda jedan je od važnijih za dalji razvoj opštine Mladenovac, naglasio je predsednik te opštine Vladan Glišić, prilikom sastanka sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, na kojem su se vodili razgovori o ključnim projektima važnim za žitelje ove beogradske opštine.

Najvažniji od njih je projekat Makiš–Mladenovac, ali ne treba zanemariti ni značaj infrastrukture za dovođenje novih fabrika  koje bi indirektno ili direktno popravile kvalitet života Mladenovčana.

Bilo je reči i o daljim ulaganjima u poljoprivredu što je, između ostalog, perspektiva ove opštine.

„Prethodnih godina je veliki deo sredstava koje je Grad odvajao za subvencije za poljoprivredu išao ka Opštini Mladenovac. Nadam se da će novim konkursom, kojim je opredeljeno 180 miliona dinara, veliki deo otići ljudima koji se bave poljoprivredom u Mladenovcu. Beograd ima oko dve hiljade hektara pod vinogradima, što ga pored Beča, čini jedinim glavnim gradom u Evropi koji ima vinograde i proizvodi vina“, istakao je Radojičić.

Opština Mladenovac ima veliki potencijal i za razvoj turizma, naročito ekološkog turizma. Kao deo aktivnosti na stvaranju „zelene oaze” u Mladenovcu, u toku je izgradnja transfer stanice i reciklažnog dvorišta, nakon čega će sav otpad sa teritorije opštine Mladenovac biti tretiran i deponovan na deponiju Vinča.

Foto: Grad Beograd

„Vrednost ovog ekološki dragocenog projekta je 550 miliona dinara, a rok za njegov završetak je kraj 2022. godine“, dodao je Radojičić.

Razgovaralo se i o unapređenju Beovoz-a, što bi bila važna komponenta i u razvoju turizma – ako turisti na brz i lagan način mogu da stignu iz Beograda do Mladenovca, uz razvoj ove ekološke predispozicije, to bi bio odličan put i vizija razvoja Beograda i Mladenovca.

„U oblasti ekologije smo i pred realizacijom projekta izgradnje tri mala i jednog velikog postrojenja za preradu otpadnih voda, uz dodatnih osamdeset kilometara kanalizacione mreže. Pri kraju je i završetak velikog projekta gasifikacije celokupne opštine uz izgradnju dalekovoda kojim pojačavamo energetsku stabilnost opštine. Takođe, dobili smo veliku podršku za projekat Makiš–Mladenovac, što znači da smo dobili skretanje za planinu Kosmaj i mislim da ćemo ovim rešiti problem zdrave i pijaće vode za sve stanovnike Mladenovca“, rekao je Glišić.

On je dodao da je pripremljeno i mnogo drugih projekata za naredni period.

„Rešavaćemo probleme krovova i raditi na sanacijama oštećenih delova zgrada. Baš kao što ulažemo u obdaništa za sela, isto tako ćemo u centru grada urediti vodu i rekonstruisati trotoare i dečja igrališta“, naveo je na kraju predsednik opštine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti