Minimalizam – recept za puninu života

Foto-ilustracija: Unsplash (Sarah Dorweiler)

Oduvek sam se pitala kakav je osećaj biti hipnotisan, a onda sam shvatila da je jedna reklama za praktične kineske proizvode upravo to postigla. Sve u toj „keči“ reklami bilo je plastično, ali besramno korisno tako da je kod mene stvorilo iluziju „ovaj predmet je baš ono što mi fali…i ovaj…I OVAJ!“

Moje prepuštanje slastima konzumerizma tada je sprečilo jedino to što su troškovi isporuke bili duplo skuplji od predmeta na koje sam se nameračila, dok je sa druge strane stajao moj skromni studentski buđelar.

Ne kažem da u međuvremenu nisam potpala pod uticaj marketinških obmana i šarenih izloga te se odala nekim od najvećih grehova savremenog doba – kupovini iz dosade, lečenju kupovinom, kupovini zato što – eto!

Ali, godine su mi, pored  nekoliko primetnih bora i par sedih, donele i mrvu mudrosti, pa sam tako naletela na pojam „minimalizam“ koji od našeg prvog susreta predstavlja ne samo ideal kome težim, već i važan deo moje ličnosti – ono što sam uistinu „ja“.

Naravno da u redovima ovog bloga neće stati sve ono što je za minimalizam važno (čitave knjige napisane su o tome), ali usvajanje ovog životnog stila, kako ga ja vidim i razumem, znači da pažljivo uredimo naš prostor tako da nas okružuju samo stvari koje su nam zaista potrebne.

U mom slučaju, to znači da bi trebalo da bacim oko 70 odsto predmeta koji trenutno počivaju u „haos“ fiokama i „haos“ sobi, kako ih od milošte zovem. Na ovaj korak još uvek se nisam odvažila jer je većina tih predmeta dobila status uspomene, a i zbog dobrog starog „neka, zatrebaće“.  Uz to, kao pristalica ekologije nisam naročiti pristalica bacanja, pa se predmeti, čija je reciklaža otežana, a ponovna upotreba nemoguća, gomilaju i gomilaju…

Ipak, pomisao da bih mogla da se rešim svih tih stvari i pretrpanom prostoru dam novu namenu u meni budi osećaj spokoja jer je u skladu sa geslom kojim sam se uvek vodila – manje je više.

Pored toga što je minimalizam put ka mirnijem životu, sa manje stresa izazvanog neurednim gomilama stvari, ali i manje izgubljenog vremena na organizaciju i čišćenje, evo još nekih koristi koje će vam ovaj životni stil sigurno doneti:

  • Čuva planetu i štedi novac –U ovo doba godine obično nam kese postaju sve punije, a novčanici sve tanji. Neka istraživanja su pokazala da se u vreme novogodišnjih praznika proizvede četvrtina od ukupno proizvedenog smeća tokom čitave godine, što je dobar razlog da detaljno isplaniramo našu sledeću kupovinu. Osim što ćemo učiniti nešto dobro za planetu, osiguraćemo da nam za sledeću godinu pretekne koji dinar, što je samo još jedan plus.
  • Lepši i prostraniji prostor – Od samog pogleda na vitrine pretrpane nekakvim figuricama, goblenima, uramljenim slikama i drugim random stvarima, hvata me panika (osim ako nije reč o kući neke bake – u tom slučaju je okej). Ako i vi maštate o otvorenom, čistom i jednostavnom prostoru, onda je minimalizam prava stvar za vas.
  • Selidbe su mačiji kašalj – Selidbe su super samo ukoliko se selite u veću kuću/stan ili ste izašli iz toksične veze i sloboda je na pomolu. U suprotnom – čista gnjavaža. Ipak, ako vaš dom krasi minimalizam, selidba će biti neuporedivo lakša.

Na sve to, živeti minimalistički znači poprimiti drugačiji „majndset“, pa baš kao što pažljivo kupujete stvari ili uređujete prostor, vremenom ćete naučiti da brižljivo organizujete svoje aktivnosti, misli, pa čak i emocije, i razdvojite bitno od nebitnog.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti