Meštani Stare planine poručuju: „Zaštitite naše reke ili ćemo to uraditi sami“

Savez mesnih zajednica Stare planine i građana okupljenih u Fejsbuk grupu „Odbranimo reke Stare planine“ organizovali su 2. septembra zbor u centru Pirota u znak protivljenja izgradnji malih hidroelektrana. Okupljeni su protestvovali pod sloganom „Reci ne za MHE“. Procenjeno je da je inicijativa za zaštitu reka Srbije i Stare planine tom prilikom na pirotskom trgu okupila oko 3500 ljudi.

Ukoliko se ne odustane od projekata, sledeći skup pobune biće organizovan u Beogradu, najavljuju organizatori.

Foto: Odbranimo reke Stare planine

„Građani Stare planine, Pirota i cele Srbije, ekolozi, planinari, naučnici i aktivisti skupili su se u Pirotu da poruče da ne žele izgradnju čak 58 derivacionih mini hidrocentrala u parku prirode Stara planina, jer će se usmeravanjem reka u cevi uništiti biosistem i narušiti životna sredina, i oduzeti najvažniji resurs ljudima koji na tom prostoru žive – voda“, savez i grupa su opisali razlog svog okupljanja.

Foto: Odbranimo reke Stare planine

Cilj organizatora protesta je da se izmenom zakonske regulative unapredi, a doslednom primenom obezbedi da se svaki razvoj, korišćenje prirodnih bogatstava i interesi kapitala podrede interesu očuvanja prirode kao uslovu opstanka pokolenja i života na planeti Zemlji. Zahtevaju preispitivanje katastra potencijalnih lokacija za izgradnju MHE u Srbiji.

U nameri smanjenja njihovog broja zahtevaju zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim prostorima prirode Republike Srbije, uklanjanje svih nezakonito izgrađenih MHE, kao i iskorišćavanje svih raspoloživih zakonskih mogućnosti kako bi se zaustavilo izdavanje novih dozvola za izgradnju MHE i momentalnog zaustavili započeti radovi na svim MHE u fazi izgradnje.

Foto: Odbranimo reke Stare planine

Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od pokretača inicijative „Odbranimo reke Stare planine“, pozvao je sve na minut ćutanja za sve reke kojih više nema u Srbiji zbog izgradnje mini hidrocentrala, a nakon toga skrenuo pažnju na odlučnost aktivista da će ukoliko predstavnici vlasti u narednih nekoliko dana ne proglase moratorijum na izgradnju svih malih hidroelektrana u parkovima prirode oni proglasiti ekološku autonomiju na Staroj planini. „Gde god se pojavi bager, mi ćemo ga sprečiti ili razmontirati. Kome ćemo se obratiti? Nećemo nikom. O rekama Stare planine odlučivaće ljudi koji tu žive“, rekao je Jovanović.

Okupljanje u svrhu odbrane srpskih reka podržali su i stručnjaci. Na skupu su govorili i Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, dr Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu i dr Deni Porej, direktor WWF Adria.

„Građani Srbije treba da znaju da je koncepcija gradnje mini hidroelektrana jedan potpuno pogrešan pristup u obezbeđivanju energije iz obnovljivih izvora, jer to su objekti koji u energetskom bilansu donose jako malo i imaju nemerljive ekološke štete, a pravi cilj je bogaćenje pojedinaca i interesnih grupa, a to plaćaju svi građani Srbije“, izjavio je Ratko Ristić.

Foto: Odbranimo reke Stare planine

Zaključio je da će pregrađivanjem korita na 58 mesta Stara planina postati mrtva planina. „Planirano je da se u Srbiji napravi 850 malih hidroelektrana i ukoliko to bude realzovano uništićemo naše najvrednije planinske reke“, naglasio je Ristić.

Svoje zahteve vezane za izmene zakonske regulative i hitne reakcije na postojeće akutno stanje na svim planinskim rekam Srbije, organizatori su prosledili Predsedniku Republike kao i Gradskoj upravi Pirota, Skupštini republike Srbije, Predsedniku Skupštine, Vladi i Predsedniku vlade Republike Srbije.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti