Da li su pušači najveći zagađivači?

Foto: pixabay

Veliku pažnju su u proteklim nedeljama privukle plastične slamčice i problem zagađenja plastikom u okeanima. Širom sveta organizovane su razne akcije čišćenja slamčica sa plaža i iz mora iako one čine samo 0,02% otpada koji završi u okeanima. No, postoje i veći problemi.

Jedan od tih problema jesu opušci od cigareta. Prema NBC news oni su najveći zagađivač svetskih okeana. „Iako nemaju nikakve benefite za zdravlje nisu propisno regulisani i taj problem se ne sme ignorisati više,“ izjavio je Tomas Novotni sa Univerziteta u San Dijegu. Filteri 5,6 triliona cigareta (od kojih 1/3 završi u okeanima) napravljeni su od celuloznog acetata kome je potrebna skoro jedna decenija da se razloži. Prema nekim podacima opušci cigareta je otpad koji je najviše sakupljen sa plaža, tačnije 60 miliona opušaka u poslednjih 32 godine.

Filteri su izmišljeni sredinom 1900-ih kako bi smanjili štetan uticaj cigareta da bi se vremenom pretvorili u veliki ekološki problem. Naterati pušače da odgovorno odlažu svoje opuške je teško i razne kampanje protiv zagađivanja su bile neuspešne.

Kampanja pod nazivom „Opušci i zagađenje“ teži tome da promeni stavove prema filterima. „Opušci zagađuju naše plaže, parkove i zajednice već predugo- i vreme je za akciju!“ napisali su na svom vebsajtu. Neke mere su već preduzete a u Americi postoji kampanja za zabranu filtera ili podizanje cene paklica cigareta kako bi se pokrili troškovi čišćenja.

Ranije ovog meseca, tematski park u Francuskoj je istrenirao svrake da kupe opuške cigareta, sa ciljem da pošalju posetiocima poruku da bi trebalo više da brinu o životnoj okolini.

Dakle, iako su razne kampanje protiv slamčica i druge plastike za jednokratnu upotrebu odlične, takođe pokazuju da je zapravo lako napraviti malu promenu u svakodnevnom životu. No, potrebno je uraditi još mnogo toga kako bismo očistili naše okeane i na pušače su uprte sve oči.

Milan Zlatanović

Izvor: iflscience

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti