Merači vodotokova uskoro na najugroženijim mestima u Beogradu i okolini

Građani Obrenovca i drugih delova grada kao što su Grocka, Barajevo i leva obala Dunava potpuno su sigurni i bezbedni od mogućih poplava zahvaljujući velikom poslu koji je urađen posle katastrofalnih poplava 2014. godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Hepi rekao da je Grad Beograd kupio merače vodotokova koji će biti postavljeni u narednih nekoliko meseci na najugroženijim mestima, pa će tako dežurni u operativnom centru u svakom trenutku imati informaciju o visini samog vodotoka i potencijalnim problemima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Vesić je podestio da je u Obrenovcu uz pomoć Evropske unije, koja je obezbedila novac, očišćeno 65 kilometara kanalske mreže.

„Očistili smo kompletna korita Trstenice, Tamnave i Kolubare i potpuno je neverovatno šta smo sve iz tih korita izvukli. Kada se dese ovako velike padavine, onda dolazi do izlivanja jer su korita puna i voda ne može da prođe zbog fizičke zapreke. To je i bio jedan od problema 2014. godine. Najvažnije je to da smo očistili ušće Kolubare u Savu, gde smo izvukli 85 hiljada kubnih metara raznog otpada„, istakao je Vesić, koji juče posetio Obrenovac.

On je dodao da je 2014. godine jedan od najvećih problema bio upravo taj što se Kolubara vraćala zato što Sava nije mogla da primi tu količinu vode, tako da je najktiričnija tačka bilo ušće.

„Sve crpne stanice su rekonstruisane, kao i nasipi, koji su 2014. godine bili na sedam mesta probijeni. Juče se videlo šta znači kada se dobro uradi preventiva, naime nismo imali nijedan problem čak ni u selima Poljane i Konatice u kojima postoji prirodna retenzija gde se uvek izliva voda. Isto tako ništa se nije desilo ni u Grockoj, Barajevu, i na levoj obali Dunava, na kojoj smo očistili više od 100 kilometara kanala tako da nije bilo problema ni kada su pre nekoliko dana pale obilne kiše“, istakao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da nije proglašena ni redovna ni vanredna odbrana od poplava zato što je na vreme odrađen dobar posao, kao i sve preventivne mere.

„Mi smo u Beogradu prošle godine usvojili kompletan plan generalne regulacije Topčiderke jer ona često plavi i sada krećemo sa njenom regulacijom, kao i svih vodotokova drugog reda na teritoriji Beograda. Kada to budemo završili, tražićemo novac kako od EU, tako i od drugih jer nam je namera da taj problem jednom zauvek rešimo“, istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je Grad Beograd kupio merače vodotokova i da će oni biti postavljeni u narednih nekoliko meseci na najugroženijim mestima.

„Tako ćemo u svakom trenutku imati informaciju o visini samog vodotoka u našem operativnom centru. Postavljamo merače koji će meriti zasićenost zemlje vodom zato što od toga zavisi koliko vode zemlja može da upije. Na taj način, u našem operativnom centru imaćemo u svakom trenutku podatke o tome gde je potencijalni problem, kako bismo mogli da na vreme evakuišemo ljude“, istakao je Vesić, koji je posebno naglasio da je potrebno da se promeni naš odnos prema rekama i prirodi uopšte.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti