Meksička kompanija proizvodi biorazgradivi pribor za jelo od koštica avokada

Preduzeća sve više pažnje posvećuju proizvodnji održivih dobara. Preteći ovaj ekološki trend, meksička kompanija Biofase napravila je biorazgradivi pribor za jelo i slamke od koštice avokada koje se razgrađuju za 240 dana. Ako se čuva na suvom mestu, pribor ostaje upotrebljiv do godinu dana. Nakon toga počinje da se biorazgrađuje, ne ostavljajući za sobom štetan otpad poput plastike.

Foto: Facebook (screenshot)

Biofase svoj pribor pravi od porodice biopolimera koja se može obraditi svim konvencionalnim metodama obrade i proizvodnje, sve sa ciljem smanjenja upotrebe plastike. Biopolimeri zamenjuju korišćenje polietilena, polipropilena i polistirena. Ovi proizvodi idealni su za kompanije koje žele da usmere svoje poslovne jedinice ka održivom razvoju. Njihova sirovina predstavlja odličnu opciju za slamke, pribor za jelo, posude, kese, boce, kao i krutu i fleksibilnu ambalažu.

Patentirana mešavina sadrži 100 odsto biopolimera koštice avokada i druge biorazgradive sastojke.

Meksiko je odgovoran za 50 odsto svetske proizvodnje avokada, tako da su Meksikanci odlučili da veliku količinu semenki avokada iskoriste za nešto korisno. Dnevna potrošnja preduzeća Biofase iznosi 15 tona semena, a veliki deo potreba za proizvodnju dobijaju od američke prehrambene kompanije Simplot.

Kompanija ističe da njihovi artikli zadržavaju svojstva tradicionalnih slamki i štapića za jelo i ne savijaju se prilikom upotrebe.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti