U Srbiji nije registrovana pojava afričke kuge svinja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja, ali da su ipak na snazi preventivne mere.

Foto: pixabay

Nedimović je u izjavi za televiziju Prva naveo da za sada naša zemlja nije ugrožena, ali da opasnost postoji jer je reč o vrlo zaraznoj bolesti ove vrste životinja.

On je objasnio da je afrička kuga registrovana na teritoriji Rumunije, 30 kilometara od granice sa Srbijom, i istakao da se preduzimaju sve preventivne mere, među kojima je sprečavanje ulaska mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet.

Najveći problem je u tome što su divlje svinje prenosioci, pa se radi preventiva sa lovačkim udruženjima, kao i sa Upravom za šume, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je izdalo naredbu na osnovu koje se obavlja distribucija, uvoz mesa iz zemalja u kojima ima zaraze, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja afričke kuge svinja u Srbiju.

Prema naredbi, kako je objasnio, uvozna dozvola može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Nedimović je ukazao na to da se naredbom zabranjuje slobodan uvoz i provoz pošiljki poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, a za svaki konkretan slučaj izdaje se uvozna dozvola.

Prema njegovim rečima, definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde prvog slučaja te zarazne bolesti i aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

On je napomenuo da je naredba doneta zbog pogoršanja epizootiološke situacije u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina, a u slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mere uništavanja životinja na zaraženom području.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti