Cirkularna ekonomija kao put oporavka i razvoja u 21. veku

Foto: NVO Digitalizuj.Me

Druga međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, završena je juče, 30. juna, a okupila je više od 400 učesnika iz dvadeset zemalja sveta. Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Fejsbuk i platformi Jutjub.

U ime organizatora, konferenciju su otvorili potpredsednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Eger i potpredsednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović. Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije dr Janez Potočnik, kopredsedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse i bivši evropski komesar za životnu sredinu.

Na konferenciji su razmotreni izazovi i potreba prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije, nove strategije upravljanja resursima, razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije EU, te oporavak sektora turizma u vremenu krize izazvane pandemijom KOVID-19.

Foto: NVO Digitalizuj.Me

Konferencija je okupila snažnu mrežu crnogorskih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora – industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine – koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost. Postoji uverenje da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030.

“Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja” organizovani su u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promenama i deo su ekonomskog „Karavana o cirkularnim promenama 2020″. Više informacija o konferenciji i glavne zaključke događaja možete pronaći na zvaničnom veb sajtu konferencije – www.greendays.me, kao i nalozima na društvenim mrežama Fejsbuk, LinkdIn, Instagram i Tviter.

Izvor: NVO Digitalizuj.Me

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti