Kvalitet vode i vazduha u Pirotu u graničnim okvirima

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu da je merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu tokom noći pokazalo da su rezultati ispod graničnih vrednosti i da nema razloga za paniku.

Vujović je, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, izrazila zahvalnost gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću i svim članovima Štaba na pravovremenoj reakciji i sprečavanju ekološke katastrofe.

Prema njenim rečima, od trenutka kada se dogodio akcident u Pirotu, republički inspektori bili su na vezi sa Štabom i MUP-om, a svi resursi tog ministarstva stavljeni su na raspolaganje ovom gradu.

Ona je naglasila da ima neprekidnu komunikaciju sa drugim ministrima i relevantnim institucijama jer Ministarstvo zaštite životne sredine, na osnovu rezultata, daje preporuke Štabu za vanredne situacije.

Vujović je rekla da je angažovan i Institut za metalurgiju u Boru, koji vrši određena merenja, a da je Ministarstvo hitno poslalo automatsku mernu stanicu u industrijsku zonu u Pirotu, koja je od juče u 20 časova merila nivo amonijaka u vazduhu.

Pročitajte još:

Ona je navela da su jutros u osam časova dobijeni prvi rezultati, koji pokazuju vrednosti manje od graničnih, najavivši da će biti nastavljeno merenje kvaliteta vazduha.

Prema njenim rečima, Agencija za zaštitu životne sredine je merila i kvalitet vode i uzeti su uzorci sa dve lokacije u Nišavi, pri čemu je sa prve kvalitet druge kategorije od ukupno pet, što je više nego zadovoljavajuće.

Vujović je predočila da je na drugoj lokaciji u Nišavi kvalitet blago lošiji i da se računa kao treća kategorija, dodavši da će danas biti izvršena još četiri merenja.

“Naši inspektori će uzorke zemljišta uzeti kada se uklone vagoni i lokacija bude bezbedna i pristupačna, a javnost ćemo redovno obaveštavati o kvalitetu vode i vazduha, kao i o svim dobijenim rezultatima i preporukama”, poručila je ona, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da se u tom gradu još neće ukidati vanredno stanje, sve dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni sa mesta incidenta, što se očekuje narednih dana.

On je ukazao na to da su na današnjoj sednici Štaba analizirane preporuke koje su još uvek na snazi, dodavši da je voda uzorkovana i u vodovodu u Pirotu i da su dobijeni i rezultati iz Bele Palanke i Niša.

Sačekaćemo izveštaje Agencije za zaštitu životne sredine i „Batuta” i onda ćemo tokom dana odlučiti da li da ukinemo ranije preporuke i naredbe u vezi sa radom organizacija, škola i vrtića, objasnio je on, uz napomenu da sve ide u prilog tome da se situacija vrati u redovno stanje.

Prema njegovim rečima, sledeća potencijalno krizna situacija biće kada počnu da se uklanjaju vagoni i zato je potrebna bliska saradnja svih nadležnih.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti