U Pirot stiže mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha

Foto-ilustracija: Pixabay SCR3AMFR3AK

Nadležni pozivaju građane Pirota i okolnih mesta da prate instrukcije koje stižu od Štaba za vanredne situacije.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nakon sednice Kriznog štaba u Pirotu, naveo da su merenja u gradskom jezgru, koja su obavljena na pet lokacija, pokazala da nema prisustva amonijaka, ali da je koncentracija povećana bliže mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od tog grada.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine istakla je Ministarstvo prati razvoj situacije u Pirotu.

„Kada se izvrše merenja, ekološka inspekcija će, ukoliko ima negativnog uticaja na životnu sredinu, propisati mere i uraditi sve ono što je u skladu sa Zakonom. Obaveštavaćemo građane i širu javnost o svemu što se događa. Ono što je Ministarstvo za sada uradilo je da smo angažovali Institut za metalurgiju Bor koji vrši merenja i Agenciju za zaštitu životne sredine koja je jutros pre 8 časova zajedno sa vodnom inspekcijom uzela uzorke iz Nišave. Čekamo te rezultate merenja a ono što je važno to je da će na licu mesta u toku dana biti instalirana mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha. Naše stanice ne mere visine amonijaka u vazduhu a upravo smo instalirali i analizator koji vrši i to merenje. Ne treba da pravimo paniku, očekujemo uskoro prve rezultate. Sve mere će prepisati inspekcija zaštite životne sredine kada se završe merenja i kada izađu rezultati i od strane stručnjaka za javno zdravlje i od strane Agencije za zaštitu živtne sredine i Instituta iz Bora. Prisutni smo i čekamo trenutak kada ćemo moći da odemo na teren i da vidimo tačno šta je to što se dogodilo“, rekla je Vujović, navodi se na sajtu Ministarstva.

Pročitajte još:

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić je rekao da je situacija pod kontrolom, ali da nije sve potpuno sanirano i da proglašena vanredna situacija ostaje i dalje na snazi.

Vasić je napomenuo da su građani na teritoriji grada Pirota bezbedni, ali da je preporuka da ne napuštaju domove bez preke potrebe, a ako to čine, da koriste N95 maske, dodavši da se stanje na terenu prati i da se evakuišu tri porodice sa lokacije Sopotski Han.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti