Proglašena vanredna situacija u Pirotu zbog curenja amonijaka iz cisterne

Foto-ilustracija: Unsplash (Manki Kim)

Vagon sa amonijakom prevrnuo se na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu. U Pirotu je proglašena vanredna situacija i škole danas neće raditi. 

Pedeset jedna osoba je hospitalizovana je pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom. Još osmoro smešteno u UKC Niš. Upućen je apel meštanima da ne izlaze napolje. Štab za vanredne situacije opštine Bela Palanka naredio da se iz preventivnih razloga ne koristi voda iz vodovoda za piće i pripremanje hrane, prenosi RTS.

Iz Grada Niša kažu da vodosnabdevanje u tom gradu nije ugroženo, a da je iz preventivnih razloga isključena sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana.

Hitnu konferencuju održao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je saopštio da je proglašena vanredna situacija, u trenutku kada se oblak amonijaka nadvio nad Pirotom zbog vetra koji duva u pravcu tog grada i Dimitrovgrada.

Kako dodaje, verovatno jedna cisterna skliznula u Nišavu i da očekuje posledice po biljni i životinjski svet nizvodno.

“Apelujemo na ljude ako osećaju otežane simptome da se jave lekarima. Prema našim informaicijama iz Bolnice i Doma zdravlja 51 osoba se javila sa simptomima trovanja, njih sedam je prebačeno u Niš, verovatno če dvoje uskoro biti pušteno kuči. Policija i vatrogasci su brzo reagovali, u kontaktu smo sa velikim firmama, neće raditi treće smene i prva, kao i škola i neke ustanove”, kaže gradonačelnik, prenose Južne vesti.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije objavili su uputstvo kako da se građani ponašaju u toj situaciji.

Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Železnički saobraćaj je u prekidu. Zbog slabe vidljivosti, u prekidu je i saobraćaj između Pirota i Bele Palanke kako na auto-putu tako i na magistralnom putu, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti