Kreće izvoz mleka i mesa iz Srbije na tržište Saudijske Arabije

Foto-ilustracija: Pixabay

Saudijska Arabija odobrila je uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što je dobra vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom, koje ima zahtevno i visokoplatežno tržište, ocenio je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Objasnio je da je, posle ovog sporazuma, kada je Srbija dospela na listu država koje imaju mogućnost da izvoze u Saudijsku Arabiju, sledeći korak usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda s obzirom na to da se radi o podneblju muslimanske veroispovesti.

Podsetio je da je Halal standard neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i dodao da je on vrlo zahtevan, te da se obnavlja svake godine. 

„Kompanije koje se budu odlučile da sarađuju sa Saudijskom Arabijom i izvoze u tu zemlju animalne proizvode neophodno je da primene taj standard koji podrazumeva proveru kako je životinja tretirana i hranjena, klanica mora da ispunjava određene standarde, rasecanje mesa i moraju ispunjeni svi slični zahtevi navedeni u tom dokumentu“, rekao je Budimović, navodi se na sajtu PKS.

Ocenio je da bi izvoz u Saudijsku Arabiju povukao lanac proizvodnje u srpskom stočarstvu i to naročito kada je u pitanju juneće i ovčije meso, mleko i mlečni proizvodi.

Budimović je kazao da je još uvek rano prognozirati kada će se izvoz realizovati, ali je odobrenje da se meso, mleko i mlečni proizvodi iz Srbije uvoze u Saudijsku Arabiju siguran znak da se krenulo sa pregovorima.

„Dve uprave za veterinu odnosno Agencije za bezbednost hrane Saudijske Arabije i Uprava za veterinu Srbije treba da nastave finalne dogovore i preduzmu precizne korake kako bi izvoz trebalo realizovati“, rekao je on.

Dozvole za izvoz su dobile tri mlekare i dve mesne industrije, koliko se i prijavilo.

„Ostavljena je mogućnost da se priključe i drugi zainteresovani izvoznici. Ukoliko se pojavi posao, recimo, za neku drugu mlekaru, ili za neku drugu mesnu industriju, sve što treba je da se jave našoj Upravi za veterinu“, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković, prenosi RTS.

Prošle godine za Saudijsku Arabiju smo izvezli robu u vrednosti devet miliona dolara. Sa novim sporazumom očekuje se da se izvoz višestruko uveća, a zahvaljujući tome, kao i sporazumu sa Emiratima, da se otvore vrata i ostatka arapskog sveta – tržišta sa više od milijardu stanovnika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti