Kina postaje zemlja električnih vozila – prodaja EV ove godine obara rekord

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Roberts)

Kada je reč o prodaji električnih vozila (EV) i naporima vlade da se saobraćaj dekarbonzuje, Kina je za sada neprikosnoveni lider.

Kako piše Bloomberg, prodaja automobila na baterija u Kini do kraja godine mogla bi da dostigne rekordnih šest miliona vozila.

Kinesko udruženje putničkih automobila saopštilo je da su isporuke vozila na struju u julu iznosile 486.000 jedinica, što čini 26,7 odsto prodaje novih automobila na ovom tržištu.

Iako američki proizvođač električnih automobila Tesla i kineska auto-kompanija BYD dominiraju EV tržištem u Kini, manji startapi takođe se probijaju kako potražnja za ekološkim automobilima raste.

Mlada kompanija Hozon Auto isporučila je 14.037 električnih vozila prošlog meseca, uključujući 1.382 na prekookeanska tržišta, dok je kineska kompanija Leapmotor isporučila rekordnih 12.044 automobila, piše Bloomberg.

Zbog čega Kina postaje zemlja električnih automobila?

Kina je izuzetno posvećena rešavanju klimatskih izazova o čemu, između ostalog, svedoče i brojni napori da ulicama ovladaju ekološka vozila.

Prema podacima kompanije za istraživanje kineskog tržišta Daxue Consulting, kineska vlada intenzivno podržava razvoj industrije električnih vozila putem subvencija za kupovinu automobila, razvojem infrastrukture za punjenje baterija i drugim merama.

Od 2009. godine Kina je obezbedila 14,8 milijardi američkih dolara u vidu subvencija za kupovinu električnih vozila, a direktna državna pomoć trebalo je da prestane 2020. godine. To, međutim, nije bio slučaj već je vlada nastavila sa monetarnim podsticajima i produžila oslobađanje od poreza na kupovinu električnih vozila sve do danas.

Kina je uvidela značaj električnih vozila u sprečavanju zagađenja vazduha, ali i sama proizvodnja automobila na baterije u ovoj zemlji postaje zelenija.

Kineska kompanija Geeli Auto koristi 15 odsto recikliranih čeličnih ploča i 25 odsto recikliranog aluminijuma za proizvodnju svog modela ZEEKR 001, dok kompanija XPeng koristi solarnu energuju u procesu proizvodnje.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti