Nemačka smanjuje subvencije za kupovinu električnih automobila

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Roberts)

Sve veća popularnost električnih vozila u Nemačkoj dovodi do toga da Vlada ove zemlje planira da sledeće godine smanji subvencije za njihovu kupovinu. 

“Električna vozila postaju sve popularnija i više im neće biti potrebne državne subvencije u doglednoj budućnosti“, rekao je Robert Habek, ministar ekonomije, prenose svetski mediji.

Osim što će smanjiti podsticaje za kupovinu električnih vozila, Nemačka će ukinutni subvencije za kupovinu plug-in hibridnih električnih automobila krajem ove godine.

Kako dalje prenose subvencije za vozila na isključivo električni pogon čija je cena ispod 40.000 evra biće smanjene na 4.500 evra sa sadašnjih 6.000 početkom naredne godine, a na 3.000 evra tokom 2023. godine.

Za automobile čija je cena veća od 40.000 evra, premija će početkom sledeće godine pasti sa 5.000 na 3.000 evra.

Subvencije se neće odobravati za kupovinu automobila čija je cena veća od 65.000 evra, a od 2024. godine važiće za vozila čija je cena veća od 45.000 evra.

Prema podacima savezne agencije za motorna vozila (KBA), u Nemačkoj je prošle godine prvi put registrovano 83 odsto više e-automobila nego 2020. Što pokazuje da eksplozivan rast prodaje automobila na električni pogon u ovoj zemlji

Sve ovo odlično se uklapa u plan Vlade koja je zacrtala jasan cilj, a to je da to 2030. godine “na putu” bude najmanje 15 miliona potpuno električnih automobila. Uvereni su da će ispunjenje ovog cilja pomoći u borbi protiv klimatskih promena

Nemačka Vlada radi i na tome da obezbedi dovoljan broj punjača za električna vozila kako bi ona neometano učestvovala u saobraćaju. Prošle godine su zakonom definisali postavljanje mreže od 1.000 ultra brzih punjača koji bi trebalo da budu instalirani do 2023. godine. Prema ranije objavljenim podacima, u Nemačkoj ima više od 800 mesta za punjenje električnih vozila na ultra brzim elektropunjačima.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti