Krajem januara novi Javni poziv za povećanje energetske efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike će krajem januara raspisati novi poziv za sve opštine i gradove za učešće u projektu povećanja energetske efikasnosti, odnosno zamene stolarije.

Za prvi poziv za povećanje energetske efikasnosti interesovanje kako građana, tako i kompanija bilo je ogromno. Tada je 67 opština ispunilo neophodne uslove i dobili su po 10 miliona dinara za realizovanje ovog pilot projekta. Nakon raspisivanje prvog konkursa, najavljeno je da će za 2022. godinu biti izdvojeno više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti.

„Podsetiću da polovinu sredstava daje država, odnosno Ministarstvo i lokalna samouprava, a polovinu građani. Donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravljen je okvir za realizaciju nacionalnog cilja, a to je smanjenje potrošnje energije. Projekte koje smo započeli tokom prošle godine su samo početak. Imamo dovoljno sredstava u budžetu, takođe sarađujemo sa brojnim međunarodnim finansijskim institucijama. Cilj je da građani ostvare uštede u potrošnji električne i toplotne energije, da imaju niže račune i da ujedno čuvamo životnu sredinu“, rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike za RTS.

On je rekao da je Ministarstvo prvi put u Srbiji započelo program dodele subvencija za postavljanje solarnih panela za domaćinstva. Kako se dalje navodi u saopštenju, 37 gradova i opština učestvuje o ovom konkursu, a da će uskoro biti poziv i ka građanima koji žele da učestvuju u ovom projektu, te da je način finansiranja isti – 50 odsto sredstava daje država, 50 odsto moraju da obezbede građani.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti