Koji privredni sektor u Srbiji je prošle godine stvorio najviše otpada?

Foto-ilustracija: Unsplash (Jasmin Sessler)

Tokom 2019. godine u Republici Srbiji sektori: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, Rudarstvo, Prerađivačka industrija, Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, Snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama, Građevinarstvo i sektori uslužnih delatnosti stvorili su 64,5 miliona tona otpada, od čega 75,6 odsto čini neopasni, a 24,4 odsto opasni otpad. Najveći udeo stvorenog opasnog otpada je u sektoru Rudarstvo (29,2 odsto).

Kad je reč o stvorenim količinama otpada, posmatrano po sektorima, i u odnosu na prethodnu godinu, u 2019. godini zabeležena su sledeća kretanja: sektor Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo – rast od 41,5 odsto, Rudarstvo – rast od 39,2 odsto, Prerađivačka industrija – rast od 7,1 odsto, Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom – rast od 0,1 odsto, Snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama – pad od 14,4 odsto, Građevinarstvo – rast od 10,1 odsto i sektori uslužnih delatnosti – rast od 0,5 odsto.

U 2019. godini ukupno je tretirano 62,7 miliona tona otpada. Od ukupno tretirane količine otpada odloženo je 60,3 miliona tona (96,4 odsto).

Reciklirane količine otpada u 2019. godini beleže rast u odnosu na prethodnu godinu od 6,6 odsto, koji je uglavnom nastao zbog povećanog recikliranja metalnog otpada.

Količina recikliranog otpada korišćenog kao gorivo za proizvodnju energije veća je za 14,9 odsto nego prethodne godine.

Izvor: Rebublički zavod za statistiku

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti