Koje su najugroženije životinjske vrste na svetu?

U toku je šesto masovno izumiranje biljaka i životinja u poslednjih pola milijarde godina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Chen Hu)

Iako je iščeznuće vrsta prirodan proces, naučnici procenjuju da one u postojećim okolnostima one izumiru od 1.000 do 10.000 brže nego uobičajeno. Ukoliko se njihov nestanak nastavi dosadašnjim tempom, do 2050. godine Zemlja će biti siromašnija za između 30 i 50 odsto svih vrsta.

Za razliku od prethodnih masovnih izumiranja, prouzrokovanih pojavama poput udara asteroida i vulkanskih erupcija, odgovornost za trenutno snose ljudi. Upražnjavanjem aktivnosti kao što su krčenje šuma, lov i poljoprivreda i zagađivanjem – mi ljudi razaramo naše okruženje, te na taj način u pitanje dovodimo i sopstveni opstanak. Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta koju izrađuje Međunarodna unija za očuvanje prirode (eng. International Union for Conservation of Nature, IUCN), više od 26 hiljada vrsta živog sveta nalazi se pod rizikom istrebljenja.

Kompanija eCo2 Greetings je napravila interaktivnu mapu životinjskih vrsta kojima bismo mogli da „dođemo glave“, ukoliko prema planeti ne počnemo da se ophodimo na odgovorniji i održiviji način. Na njoj ćete pronaći ugrožene i kritično ugrožene vrste, zajedno sa podacima o njihovom staništu i populaciji.

Vakita je vrsta pliskavica koji naseljava severne delove Kalifornijskog zaliva. Pretpostavlja se da okeanom pliva tek oko 30 ovih stvorenja. One su najkritičniji ugrožena vrsta. Prate ih javanski nosorozi kojih ima 63 i sumatranski nosorozi čiji broj jedinki iznosi 80.

Među kritično ugroženim vrstama nalaze se i amurski leopard (84 jedinke), kros river gorila (250), malajski tigar (295), sumatranski tigar (400), planinski gorila (880), bezperajastu pliskavicu (950) i sumatranski slon (2.600).

Čitavu mapu možete da pogledate na sledećem linku: http://www.eco2greetings.com/c/endangered-species/.

Naučnici su upozorili da gubitak biodiverziteta predstavlja i veću opasnost u odnosu na klimatske promene zato što se s njim krnje i kapaciteti Zemlje da svojim stanovnicima obezbedi čist vazduh, svežu vodu, hranu i stabilne vremenske obrasce.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti