Grčko ostrvo Santorini više ne može da podnese veliki broj turista – Reagovala i Evropska unija

Jedno od najlepših grčkih ostrva Santorini više ne može da podnese veliki broj turista, smatraju u Komitetu za transport Evropskog parlamenta (TRAN Commitee).

Foto-ilustracija: Pixabay

Santorini je maksimalan broj dostigao 2017. godine kada je ugostio 5,5 miliona posetilaca, a u odnosu na 2012. kada je bilo „samo“ 3,3 miliona turista, to je za 66 odsto više.

Tokom 2018. godine u luku Santorinija pristalo je 474 kruzera sa oko 750.000 putnika, što je 130.000 turista i 70 brodova više od onih koji su pristali 2017. godine. To znači da dnevno samo sa kruzera 2.000 ljudi obilazi ostrvo od ukupnog broja od 18.000 turista dnevno.

Koliku gužvu prave turisti na iovako malom ostrvu vidi se po činjenici da je na jednom kilometru kvadratnom tokom 2017. godine bilo 107,8 turista na 100 stanovnika.

Iako veliki broj turista donosi desetine miliona evra ostrvu, stvara čitavu seriju problema po prirodnu okolinu, nedostatak vode i struje i udvostručivanje broja ilegalnog smeštaja putem AirBnb-ja od koje vlasti nemaju koristi. Najzanimljivije od svega je da su u poslednjih nekoliko godina i turisti počeli da se žale na gužvu i zastoje u saobraćaju.

Evropski parlament tvrdi da odgovornost za situaciju na Santoriniju snosi grčka vlada, koja je morala da predvidi tokove turista i u skladu sa tim mehanizme kojima će održavati red na ostrvu da zaštiti stanovnike i samo ostrvo.

Nesklad između lokalne samouprave i ministarstva turizma doveo je do serije problema koji će sada Grčku više koštati od toga što dobija od samog turizma. Na primeru Santorinija treba da uče i još neke destinacije u Grčkoj, a ponajviše Peloponez, smatraju u Evropskom parlamentu.

Izvor: B92

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti