Koale u vremenu klimatskih izazova

Foto-ilustracija: Unsplash (Mélody P)

Australija, poznata po svojim čudima prirode, ima posebno mesto za koale, koje su postale simbol ove zemlje. Poznati po svom lenjivom ponašanju i privrženosti eukaliptusovom drvetu, suočavaju se s ozbiljnim pretnjama u svom opstanku.

Koale su se uvek najviše oslanjale na guste eukaliptusove šume istočne obale Australije. Eukaliptus je njihova primarna hrana, ali ove šume igraju ključnu ulogu i u većem ekosistemu. Slično tome kako pčele igraju ključnu ulogu u oprašivanju cvetova, koale pomažu u širenju eukaliptusa, prenoseći semenke sa mesta na mesto. Kao primarni biljojedi, održavaju zdravu ravnotežu u ovim šumama, kontrolišući njihov rast.

Međutim, tokom 2019. i 2020. godine, Australija je bila svedok nekih od najrazornijih šumskih požara u svojoj istoriji. U 2019. godini, skoro trećina staništa koala je uništena, rezultirajući smrću oko hiljadu ovih stvorenja, i oko 30 odsto njihovih staništa.

Pročitajte još:

Photo-illustration: Pixabay

Eukaliptus, iako ključan za preživljavanje koala,  lako je zapaljiv. S povećanjem globalnih temperatura, rizik od požara u eukaliptusovim šumama raste iz godine u godinu. Nedavna istraživanja ekologa ukazala su na alarmantne statistike: uz pomoć tehnologije mašinskog učenja, predviđeno je da će do 2070. godine čak 45 odsto staništa koala biti pod visokim rizikom od požara, navodi se u istraživanju Univerziteta Flinders

Nastojanja da se obnove njihova staništa i podigne svest o očuvanju istih su se pojačala, pružajući tračak nade za budućnost ove ugrožene vrste.

Dok koale nastavljaju svoju borbu za opstanak, one nam služe kao snažan podsetnik na ulog u borbi protiv klimatskih promena. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti