„Power of Sustainability 2023“ u Mostaru – uspešno okupljanje regionalnih lidera održivosti

Foto: FIC

Dvodnevni događaj „Power of Sustainability Festival 2023“ u Mostaru, organizovan uz podršku Veća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (BiH) i Tehnološkog parka „Intera“, u saradnji sa Gradom Mostarom i Federalnim ministarstvom životne sredine i turizma BiH, uspešno je kompletiran i završen. Festival je okupio više od 150 učesnika iz BiH i regiona, uključujući stručnjake, investitore i donosioce odluka iz privatnog i javnog sektora.

Ovaj prestižni događaj, održan od 21. do 22. septembra 2023. godine, okupio je vodeće ličnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Albanije kao i goste iz Norveške, Nemačke i USA, koje su razmenili ideje, iskustva, te promovisali održivi razvoj u regionu Zapadnog Balkana. Festival je bio fokusiran na četiri ključne teme, koje su bile obrađene kroz keynote prezentacije i panele.

Prvi dan je bio posvećen temama vezanim za investicije u zelenu energiju, primenu cirkularne ekonomije, ESG standarde i elektromobilnost, dok je održivi turizam bio glavna tema drugog dana kada je celi Festival simbolično zaključen u manje formalnom formatu u Parku prirode Hutovo Blato.

Kada je reč o investicijama u zelenu energiju, potreba za boljim usklađivanjem razvoja zakona i politike sa potrebama tržišta je istaknuta kao ključna. Takođe, potrebno je povećati fokus na transparentnost institucija i privatnih investitora, te povećanje direktne koristi za lokalne zajednice s ciljem privlačenje investitora po uzoru na primer Norveške i ostalih zemalja koje su primenile sličan pristup.

Pročitajte još:

Tokom diskusije o održivom turizmu, istaknuta je potreba za strateškim pristupom na nivou cele zemlje kako bi se planski rešavali trenutni problemi, te radilo na dodatnom unapređenju domaće turističke ponude. Važno je i voditi računa o održivom urbanom razvoju i poboljšati organizaciju dostupnih podataka o turističkim posetama.

“Ponosni smo što smo na jednom mestu, u divnom Mostaru koji je primer iskorišćavanja zelene energije, okupili toliko izvanrednih pojedinaca kojima održivo poslovanje nije samo budućnost, nego sadašnjost. Oni su istinski predvodnici razvoja u našem regionu, i hvala im što su došli i inspirisali nas svojim vizijama i uspešnim primerima poslovanja. Posebno nam je drago zbog desetina poslovnih prijateljstava koja su sklopljena tokom trajanja Festivala, jer ne sumnjamo da će se ovim umrežavanjem kreirati sjajne zajedničke aktivnosti i u budućnosti.. – izjavila je Sanja Miovčić, direktorka Veća stranih investitora u BiH ispred organizatora Festivala. 

Obzirom na pozitivne reakcije, očekuje se da će se ovaj konferencijski događaj postati tradicija, te da će se održati i naredne godine, nastavljajući da promoviše održivi razvoj, pametna rešenja i razmenu ideja za bolju budućnost.

Kratak video sa događaja pogčedajte ovde.

Izvor: FIC

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti