Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana

Foto: Grad Mostar

Poslovni skup pod nazivom FESTIVAL ,,POWER OF SUSTAINABILITY 2023“ koji će se održati u Mostaru u periodu 21-22. septembra 2023. godine, predstavlja nastavak aktivnosti sa ciljem poslovnog umrežavanja u organizaciji Foreign Investors Council (Veća/Saveti stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološkog parka ,,Intera“ a pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje druženje imaće za cilj da okupi najvažnije aktere iz regije Zapadnog Balkana čiji su rad i aktivnosti institucija i organizacija iz kojih dolaze usmereni na jačanje saradnje sa svim zemljama u regiji, u svrhu povezivanja regionalne poslovne zajednice i promovisanja našeg regiona kao jedinstvene investicione i turističke destinacije.

Ovo će biti prvi po redu poslovni događaj ove vrste koji će se održati u Bosni i Hercegovini pod nazivom:

,,Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana“

pod motom:

Stvaranje održive zajednice kroz dijalog!

Polazna osnova ka zelenoj i digitalnoj tranziciji.

U prijatnoj atmosferi Hercegovine, a uz raznovrstan program, učesnici će tokom dvodnevnog druženja moći čuti veoma zanimljive govornike iz regije Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije). Konferencija će okupiti učesnike iz poslovnog i političkog života regiona, te predstavnike međunarodne zajednice, organizacija, i poslovnih udruženja i komora.

Na konferenciji ćemo se baviti i veoma aktuelnim temama, poput zelene agende Zapadnog Balkana (promocija inicijativa za investicije u obnovljive izvore energije, uloga regulatora i zakonodavaca, iskustva privatnih investitora, način finansiranja projekata i povrata investicije, itd.), modela cirkularne ekonomije vezanim za upravljanje otpadom, te uspešnih primera kompanija vezano za obnavljanje i zaštite životne sredine, smanjenje zagađenja, kao poštovanje međunarodnih standarda i praksi, temama vezanim za elektromobilnost i budućnost transporta i smanjenja emisije CO2, kao i temom vezanom za održivi razvoj turizma u BiH i regiji. 

Verujemo da će bogat i sadržajan oficijelni program praćen brojnim druženjima koje uključuju obilazak prirodnih lepota u okolini Mostara „Power of Sustainability Festival 2023“ označiti odličnom platformom za razmenu najboljih poslovnih praksi, ali i za umrežavanje sa ključnim pojedincima iz zemalja Zapadnog Balkana. Mogućnosti za poslovne razgovore i povezivanja, biće omogućene kroz sastanke i brojne zajedničke aktivnosti, te neformalna druženja.

„Power of Sustainability Festival 2023“ izdvaja se od drugih sličnih događaja ne samo po važnosti tema i sadržaja, već predstavlja i jedinstvenu interaktivnu platformu za razmenu iskustava i mišljenja, kao i mesto susreta za poslovno umrežavanje renomiranih stručnjaka i eminentnih imena sa poslovne, društvene i političke scene regiona.

Ključne teme:

INVESTICIJE U ZELENU ENERGIJU – solarna i vetro energija, energija iz geotermalnih izvora

PRIMENA CIRKULARNE EKONOMIJE – menadžment otpada i njegovo energetsko iskorištavanje, obnavljanje prirodnih resursa

E-MOBILNOST – dekarbonizacija transportnog sektora s ciljem stvaranja čišće, zdravije i pristupačnije budućnosti

ODRŽIVOST U TURIZMU – ekološki, ekonomski i socio-kulturni aspekti razvoja turizma

Izvor: POWER OF SUSTAINABILITY FESTIVAL

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti