Ključne odluke Konferencije o vodama UN 2023.

Foto-ilustracija: Unsplash (J K)

Inicijativom Generalne skupštine UN u period od 22. do 24. marta održana je Konferencija o vodama UN 2023, koja se smatra višedecenijskim događajem. Konferencija je okupila više od 2.000 učesnika, a razlog njenog održavanja jeste što milijarde ljudi širom sveta i dalje žive bez pristupa bezbednoj vodi i sanitarnim uslovima.

Najznačajniji ishod Konferencije jeste usvajanje Agende o vodama, koja predstavlja skup dobrovoljnih obaveza nacija i zainteresovanih strana u vezi sa vodom.

Dobrovoljne obaveze prikupljale su se uoči Konferencije, tokom nje ali će i kroz naredni period nastaviti da se prikupljaju, dodavajući ih postojećim kako bi se ubrzao napredak ciljeva Dekade akcije za vodu 2018-2028 i Agende za održivi razvoj 2030.

Pročitajte još:

Takođe, na Konferenciji je pokrenuta inicijativa ,,Izazov slatkovodne vode’’, koji predvode Kolumbija, DR Kongo, Ekvador, Gabon, Meksiko i Zambija. Ovo je do sada najveća inicijativa koja se odnosi na obnavljanje reka, jezera i močvara, a koji su od ključne važnosti u borbi sa krizom vode, klimatskim promenama ali i očuvanju prirode uopšte. Cilj je da se do 2030. godine obnovi 300.000 kilometara reka i 350 miliona hektara močvara.

U poslednjih 50 godina izgubili smo trećinu svetskih močvara, a taj trend se nastavlja i to brže nego što gubimo šume.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti