Kit težak pet tona „izronio“ iz kanala u belgijskom gradiću Brižu (VIDEO)

Foto: STUDIOKCA

U leđa spomenika Jana van Ajka, čuvenog slikara flamanske renesanse, smeštenog na jednom trgu u Brižu, u Belgiji, odnedavno gleda kit koji je „izronio“ iz jednog od tamošnjih kanala.

Foto: STUDIOKCA

Skulptura kita napravljena je od plastičnog otpada i svetlost dana je ugledala kao deo izložbe Triennale Brugge 2018 koja će se u ovom belgijskom gradiću održati u periodu od 5. maja do 16. septembra.

U istorijskom centru, pored najvećeg morskog sisara, svoje mesto pronaći će još četrnaest umetničkih i arhitektonskih instalacija.

Foto: STUDIOKCA

Umesto krvi i mesa, „kanalsko“ morsko stvorenje sazdano je od 5 tona smeća. Belgijski kit visok je 11 i po metara.

Autori iz arhitektonskog biroa STUDIOKCA iz Njujorka (SAD), udruženi sa Hawaii Wildlife Fund i Surfrider Foundation, su svoj građevinski materijal u periodu od 4 meseca izvukli iz okeana.

Cilj arhitekata je da upozore da još 150 miliona plastike pluta naokolo, zagađujući prirodu i predstavljajući životnu opasnost za mnogobrojne stanovnike svetskih voda, a ne samo kitove. Svake godine ljudi odbace dodatnih osam tona.

Više o tome kako je nesvakidašnji projekat sproveden u delo i kako je kit dopremljen na svoje trenutno prebivalište možete da pogledate u sledećem videu: https://vimeo.com/269683136.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti