Na svakih dva minuta ugine jedan delfin ili kit

Foto: WWF Adria

Delfini i kitovi fascinantne su životinje koje neprestano pobuđuju maštu ljudi, čemu svedoči sve veći broj turista koji dolaze na more s ciljem posmatranja ovih veličanstvenih stvorenja. Oni su među najznačajnijim životinjama na našoj planeti i igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja morskih ekosistema, a time i ljudskog zdravlja. Ipak, zbog visokog nivoa krivolova širom sveta, svaka dva minuta strada jedan delfin ili kit.

Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, WWF je objavio izveštaj izrađen u saradnji sa Konvencijom o migracionim vrstama, koje otkriva velike izazove sa kojima se bore naučnici i stručnjaci kako bi smanjili krivolov i garantovali opstanak delfina i kitova. Izveštaj naglašava potrebu povećanja javnog pritiska na donosioce odluka i ribarsku industriju, kako bi zaštitili delfine i kitove za generacije koje dolaze.

Delfini i kitovi imaju snažan uticaj na ekosisteme u kojima žive, tako da njihovo značajno smanjenje broja može imati katastrofalne efekte na ove ekosisteme. Kitovi su vrhunski predatori, tako da su ekološki važni jer skladište i prenose hranljive materije (posebno ugljenik i azot) i energiju unutar i između ekosistema. Svake godine više od 300.000 delfina i kitova zapetlja se i udavi u ribolovnim mrežama. Samo u Peruu zbog unošenja ribolovnog pribora i mreža godišnji strada između 15.000 i 20.000 delfina i kitova.

Foto: WWF Adria

Napuštanje neodrživih ribolovnih praksi i usvajanje efikasnijih mjera i tehnoloških rešenja jedina je garancija smanjenja krivolova. Prema izvještaju, najnaprednija rešenja uključuju razvoj alternativne opreme za postojeće metode ribolova kao što su mreže i efikasno upravljanje morskim zaštićenim područjima, uključujući prostorno i vremensko ograničenje ribolovnih aktivnosti.

– Ovaj izveštaj potvrđuje da već postoji nekoliko metoda i tehnologija sa potencijalom za značajno smanjenje krivolova kitova i delfina čiji je značaj za biodiverzitet nemereljiv. Nadamo se da će izvještaj ukazati na ovo goruće pitanje i ohrabriti lidere i relevantne ribarske rukovodioce širom svijeta da ih usvoje što pre. Nemamo vremena za gubitak – rekao je Patrik Krstinić, stručnjak za zaštitu mora u WWF Adriji.

Foto: WWF Adrija

Postoje i pozitivni primeri, kao što su Sjedinjene Američke Države, koje su se odlučno isprečili krivolovu na delfine i kitove. Novi američki Zakon o zaštiti morskih sisara (MMPA) obavezuje svaku državu koja izvozi ribu u SAD da svoje propise o zaštiti morskih sisara uskladi sa onima u SAD-u. Budući da je američko tržište jedno od najvećih za uvoz ribe na svetu, novo pravilo moglo bi pozitivno uticati na standarde ribolova u glavnim izvoznim zemljama, uključujući Kanadu, Čile, Kinu, Japan i Meksiko (http://wwf.panda.org/wwf_news/?325351/US-Cetacean-bycatch-reduction-Measures-Investigations).

Iako se na prvi pogled čini da su „obični“ građani nemoćni da pomognu ovim morskim sisarima, to nije slučaj. Naime, odabirom održivih proizvoda ribarstva doprinosite oporavku ribljeg fonda i zaštiti morskih sisara kao što su delfini i kitovi. Četvrtu godinu za redom, WWF sprovodi projekat Fish Forward, čiji je cilj edukacija potrošača da biraju proizvode održivog ribarstva, uz jednostavan online vodič www.kojuribukupiti.org.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti