Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela Rudarsko-topionički basen Bor

Kineska kompanija Ziđin zvanično je preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 mililona dolara na osnovu kojih je stekla 63 odsto vlasništva. Ziđin će u naredna dva dana isplatiti i 200 miliona dugovanja RTB-a Bor.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ugovor o pristupanju novog člana (Ugovor o preuzimanju) potpisali su u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i stariji potpredsednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ministar Antić kazao je da će se nova kompanija zvati Zijin Bor Copper, a nakon registracije i dobijanja saglasnosti Vlade Srbije u naziv će biti uneta i reč Srbija. „To će biti naša zajednička kompanija koja će biti vrlo uspešna u svetskim razmerama i kojom ćemo se ponositi“, poručio je ministar rudarstva i energetike.

On je podsetio da se Ziđin svojom ponudom obavezao da će u narednih šest godina uložiti 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudinika, povećanje efikasnosti, ali i da će značajno povećati proizvodnju.

„To je izuzetno veliki iskorak koji će kapitalno uticati da se RTB Bor stabilizuje kao jedan od najznačajnijih segmenata naše privrede“, izjavio je Antić i naglasio da će to imati veliki uticaj na našu ukupnu ekonomiju, rast i razvoj.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar je istakao da će se posle završenog investicionog perioda od šest godina u RTB-u Bor proizvoditi od 200.000 do 250.000 tona katodnog bakra čime će Srbija postati treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

Novi predsednik Upravnog odbora biće Džordž Fang, potpredsednik i izvršni direktor kompanije Ziđin, a generalni direktor Long Ji.

Prema rečima Aleksandra Antića, strateški partner RTB-a, Ziđin je moćna rudarska kompanija koja posluje u 10 zemalja i ostvaruje značajne rudarske i poslovne rezultate.

„Srbija je uložila veliki trud u ovom projektu. U proteklih nekoliko godina je između naše dve zemlje potpisano i realizovano mnogo projekata, ali očekujem da ih ubuduće bude još više“, rekao je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang koji smatra da je preuzimanje RTB-a početak saradnje Srbije i Kine..

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja Zinđin zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bio je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti