Kazna za ubistvo retke vrste gorile Rafikija u Ugandi – 11 godina robije

Foto-ilustracija: Pixabay

Čovek koji je priznao da je u junu ubio retku vrstu gorile u Ugandi osuđen je na kaznu zatvora od 11 godina. Mužjak gorile srebrnih leđa zvao se Rafiki što na jeziku svahili znači „prijatelj“.

Rafiki je bio član grupe gorila Nkuringo koja je popularna među turistima i nastanjuje nacionalni park na jugoistoku zemlje „Bwindi Impenetrable“. On je bio dominantan muški pripadnik. Pored njega, Nkuringo čini tri mlađa mužjaka crnih leđa, osam odraslih ženki, dva mladunčeta i troje novorođenčadi.

Nestanak gorile je prijavljen 1. juna, a dan kasnije je u nacionalnom parku pronađeno njegovo osakaćeno telo. Obdukcija je otkrila da je Rafiki zadobio povrede stomaka i unutrašnjih organa i da su one nanete oštrim predmetom.

Krivac za njegovu smrt Bjamukama Feliks je uhapšen nekoliko dana posle. Prilikom hapšenja, zateknut je sa svinjskim mesom i opremom za lov.

Bjamukama je proglašen krivim po nekoliko tački optužnice uključujući ubijanje gorile, ulazak u zaštićeno područje i posedovanje mesa. Prema njegovim navodima, Rafikija je ubio u samoodbrani tokom lova u nacionalnom parku. U društvu nekoliko lovaca, Bjamukama je naišao na grupu gorila i tada je tragično stradalu životinju probo kopljem. Tri muškarca koja su takođe uhapšena u sklopu istrage ovog slučaja su se izjasnila kao nedužna. Suđenje čekaju u pritvoru.

Uprava za divljinu Ugande je pozdravila odluku suda. „Ukoliko jedna osoba ubije divlju životinju, svi smo na gubitku. Zahtevamo od svih da podrže naše napore u njihovom očuvanju za sadašnje i buduće generacije“, saopšteno je.
 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti