Evakuacija stanovništva na Alpima zbog ubrzanog topljenja glečera na Monblanu

Ogromni deo glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa Monblana preti da se surva zbog vrućine, te je naložena hitna evakuacija meštana i turista u toj zoni.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexandre Boucey)

Masa leda, procenjen na 500.000 kubnih metara, samo što se nije otkačila od glečera „Planpensije“ (Planpincieux) u mestu Kurmajor u dolini Aoste kod granice sa Francuskom.

„Skoro je veličine katedrale u Milanu, ili fudbalskog terena prekrivenog sa 80 metara leda“, navele su lokalne vlasti i dodale da bisurvavanje tolike količine leda niz planinu izazvalo veliku materijalnu štetu u široj zoni, kao lavina. Vlasti su dodale da je stanje kritično naredna 72 sata.

Italijanski izlaz iz tunela Monblan, vitalnog puta između Francuske i Italije, iako je u blizini, nije direktno ugrožen, ali nekoliko puteva u dolini Val Fere je zatvoreno.

Lokalne vlasti su zabrinute zbog očekivanog rasta temperature u naredna tri dana vrelog leta.

U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.

Deo lednika koji preti da će se survati je između 2.600 i 2.800 metara nadmorske visine, a pukotina je već tolika da se nadzire iz helikoptera.

Termalni šok od smenjivanja vrućeg i hladnog vremena oslabio je deo glečera, uz neposredan rizik od survavanja, a voda od otopljenog leda koja teče u dubini glečera omogućava da po njoj masa leda klizne kao na sankama, kažu stručnjaci.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti