Zašto je led na italijanskim Alpima obojen u roze?

Naučnici u Italiji istražuju tajanstveni izgled ružičastog leda u Alpima, koji su obojile alge zbog efekta klimatskih promena.

Foto: Facebook (screenshot)

Raspravlja se o tome odakle potiču alge, ali Biađo Di Mauro iz italijanskog Nacionalnog saveta za istraživanje kaže da je ružičasti sneg primećen na delovima lednika Presen verovatno uzrokovan istom biljkom koja je pronađena na Grenlandu.

„Alga nije opasna, prirodna je pojava koja se javlja tokom prolećnog i letnjeg perioda na srednjim širinama, ali i na polovima“, rekao je Di Mauro, koji je prethodno proučavao alge na glečeru Morteraht u Švajcarskoj.

Biljka, poznata kao Ancylonema nordenskioeldii, prisutna je u takozvanoj „Mračnoj zoni“ Grenlanda, gde se i led topi. Led obično odbija više od 80 procenata sunčevog zračenja u atmosferu, ali kako se pojave alge, one potamne led tako da on apsorbuje toplotu i brže se topi. Pojavljuje se više algi dok se led brže topi, što im daje vitalnu vodu i vazduh i dodaje crvene nijanse belom ledu na glečeru“Pazo Gaviji“, koji je na nadmorskoj visini od 2.618 metra.

„Pokušavamo da kvantifikujemo uticaj drugih pojava, osim ljudske, na pregrevanje Zemlje“, rekao je Di Mauro, napominjući da prisustvo planinara i žičara može da ima uticaj i na alge.

Turisti na glečeru žale se na uticaj klimatskih promena.

„Pregrevanje planete je problem, poslednje što nam je bilo potrebno su alge“, rekla je Marta Durante, turista.

Elisa Poncini iz Firence rekla je da oseća da Zemlja „vraća nama sve što smo joj učinili“.

„Godina 2020. je posebna: dogodile su se užasne stvari. Po mom mišljenju, atmosferske pojave se pogoršavaju. Klimatske promene su sve očitije“, naglasila je Elisa.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti