Zbog povećanja broja, planinske gorile nisu više ekstremno ugrožena vrsta

Medjunarodna unija za zaštitu prirode sa sedištem u Švajcarskoj promenila je danas status planinskih gorila iz „ekstremno ugrožene vrste“ u „ugroženu vrstu“.

„Budući da se ceo svet suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta ovo je veliki uspeh u zaštiti prirode“, rekla je predsednica i vodeća naučnica Fondacije „Dajan Fosi“ Tara Stoinski.

Ta fondacija je dobila ime po američkoj zoološkinji čiji je rad privukao pažnju mejunarodne javnosti na planinske gorile i čiji su memoari bili osnova za film iz 1988. „Gorile u magli“ sa Sigurni Viver.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon što su planinske gorile bile pred istrebljenjem njihov broj se polako povećava, prenela je agencija Asošijeitd pres.

„Poboljšali smo njihovu zaštitu tako što smo obezbedili životnu sredinu gde će da se razvijaju i rastu“, rekla je direktorka Medjunarodnog programa za zaštitu gorila Ana Behm Masozera.

On je dodala da se mora imati vidu da broj planinskih gorila i dalje može da se smanji jer postoje samo dve male populacije u dva nacionalana parka.

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova unutar kojih nije dozvoljen lov, seča drva ili asfaltiranje puteva.

Obezbedjena je i zdravstvena nega tako što je organizovana obuka za veterinare u svim zemljama gde se nalaze planinske gorile, navodi AP.

Lov u nacionanim parkovima je zabranjen ali gorile često mogu da upadnu u zamke koje su postavljene za druge zivotinje. Kada se tako nešto desi, pozivaju se veterinari da im očiste rane. Kristin Giljardi ovo naziva „ekstremnom zaštitom“.

„Ovo je totalna pobeda zaštite prirode, a nema ih puno“, dodala je Giljardi.

Planinske gorile žive u gustim i magloovitim šumama u oblasti „uspavanih“ vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju delove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

Izvor: Zelena Srbija 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti