Kalifornijski sunčani krovovi: Solarni paneli obavezni na krovovima novih kuća od 2020.

Novi kalifornijski propis predstavlja još jedan udarac fosilnim gorivima. Od 2020. godine vlasnici svih novoizgrađenih kuća u ovoj američkoj saveznoj državi  biće obavezni da na svoje krovove postave male solarne elektrane.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema izveštaju Kalifornijske komisije za energetiku, nova regulativa će nametnuti povećanje troškova izgradnje kuće za oko 9,5 hiljada dolara. Ipak, u rasponu od 30 godina, koliko iznosi životni vek solarnih panela, stanovnici bi uštedeli oko 19 hiljada dolara na računima za struju. Dakle, ulaganje u  sunčevu energiju bi im se isplatilo na duge staze.

„Objekti koje građani Kalifornije kupuju i u kojima žive odlikovaće efikasnost, a istovremeno će proizvoditi sopstvenu čistu energiju. Njihovo održavanje koštaće manje, ukućani će udisati zdrav vazduh i obezbediće se temelj za pametne tehnologije koje će povući zemlju još jedan korak napred na putu ka niskoemisionoj budućnosti“, izjavio je član komisije Endrju Mekalister.

Odluka je naišla na pozitivne reakcije ekologa i predstavnika industrijskog sektora ali na negodovanje građana nezadovoljnih novim udarcem po njihovom džepu. Posebno su zabrinuti stanovnici pogođeni požarima koji su besneli nad Kalifornijom tokom novembra. Smatraju da će ovaj potez da oteža i dodatno poskupi obnovu njihovih kuća.

Propisom su obuhvaćene porodične kuće, stambene lamele i zgrade visoke do 3 sprata. Krovovi male površine za postavljanje panela i krovovi u senci biće izuzeti od njega.

Očekuje se da će stambene jedinice izgrađene prema novim standardima za energetski efikasnu gradnju koristiti za 53 odsto energije manje u odnosu na postojeće objekte. Osim solarnih ćelija na krovovima, objekati moraju da zadovolje i zahteve kao što su povećanje energetske efikasnosti, viši nivo izolacije, ugrađivanje prozora i vrata boljeg kvaliteta i poboljšana ventilacija. Podstiče se i korišćenje baterija za skladištenje energije i unapređenih grejača vode.

Komisija je procenila i da će novi standardi povećati troškove prosečnog domaćinstva za oko 40 dolara na mesečnom nivou, ali će doneti uštede od 80 dolara za grejanje, hlađenje i rasvetu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti