Ambasador Danske i gradonačelnik Beograda o energetskoj efikasnosti

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Starom dvoru sa Andresom Hougorom, ambasadorom Kraljevine Danske u Srbiji, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti energetske efikasnosti i tretmana otpadnih voda.

Gradonačelnik i ambasador saglasili su se da iskustva Danske, kao zemlje koja je evropski lider u štednji energije i primeni naprednih energetskih rešenja, mogu biti značajna za Beograd.

Razgovaralo se o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i sistemima daljinskog grejanja, kao i o prikupljanju i tretmanu otpadnih voda u sredinama u kojima je teško i skupo napraviti kanalizaciju.

Delegacija Danske ponudila je pomoć na svim nivoima i ukazala da postoje bankarske garancije za Srbiju, a Radojičić je istakao da su na putu Beograda ka „zelenom i pametnom gradu” pomoć i saveti stručnjaka značajni.

Njih dvojica su ocenili da se uređenjem gradskih površina, odnosno parkova, pešačkih i biciklističkih staza, može doprineti i poboljšanju zdravlja stanovnika, kao i da bi razmena iskustava u ovoj oblasti mogla biti korisna.

Govoreći o urbanom planiranju, oni su se osvrnuli i na idejno rešenje parka Ušće, koje je delo poznatog danskog arhiteke Jan Gela.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti