Prokupački dom za smeštaj i negu starih lica dobio solarne panele

U dvorištu Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju postavljeni su solarni paneli za dogrevanje vode u već postojećim bojlerima. Sredstva za ovu investiciju, u iznosu od 400.000 dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Grad Prokuplje

„Usluge ustanove trenutno koristi 136 starih i bolesnih lica kojima je svakodnevno potrebna topla voda. Postavljanjem ovih panela želeli smo da obezbedimo da u bojlerima bude stalno tople vode i da smanjimo troškove za utrošenu energiju”, izjavio je v.d. direktora Doma za smeštaj i negu starih lica Nebojša Vukadinović.

Prema procenama, ušteda električne energije iznosiće oko 15 odsto.

Vukadinović je naglasio da je planirano da u narednom periodu budu postavljeni dodatni paneli i bojleri za toplu vodu u stacionarnom delu Doma. Ugradnjom ovih panela, očekuje se da potrošnja struje za zagrevanje vode u bojlerima bude smanjena za 50 odsto.

Osim solarne elektrane, u planu je i rekonstrukcija bolnice u skladu sa merama energetske efikasnosti.

Kako je obrazloženo, poštujući visoke evropske standarde u energetskoj efikasnosti, novi objekat bolnice biće opremljen najsavremenijim uređajima za ventilaciju i zagrevanje bolničkih soba i savremenog hirurškog bloka, čija je izgradnja takođe planirana ovim projektom.

Novi operacioni blok imaće četiri hirurške sale, a radi bolje energetske efikasnosti i uštede, rashladni sistemi će raditi u potpuno hermetički zatvorenom prostoru. Takav sistem će obezbediti čistoću vazduha koja se može porediti sa planinskim, što će dodatno doprineti bržem oporavku bolesnika. Što se tiče smeštajnog kapaciteta, on se neće menjati, što znači da će na raspolaganju i dalje biti oko 350 postelja.

Za potrebe grejanja nove Bolnice, biće izgrađena i nova kotlarnica. Reč je o savremenom sistemu grejanja koji neće štetno uticati na životnu okolinu.

Izvor: Grad Prokuplje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti