Kako se turistički popularna mesta nose sa najezdom turista?

Foto: Wikipedia/Ricci Speziari

Pored nekih velikih država i gradova i mali su počeli da dižu glas protiv masovnog turizma. Jedan od najekstremnijih primera urušavanja istorijskog gradskog jezgra je italijanski gradić San Điminjano sa 7.000 stanovnika, koji poseti tri i po miliona turista godišnje.

Umesto da razmišljaju o tome kako da od najezde turista žive sve bolje, u mnogim gradovima se pitaju kako tu najezdu preživeti. Venecija naplaćuje ulaz u gradski centar, Barselona i Dubrovnik ograničavaju broj kruzera, Amsterdam prestaje da se reklamira.

Po uzoru na sve veći broj evropskih i svetskih turističkih destinacija i Farska ostrva su odlučila da stanu na put masovnom turizmu. Ova danska autonomna pokrajina sa 13.000 stanovnika odlučila je, da za početak, ostrvo na jedan vikend, zatvori za turiste.

Ove godine to će biti 16. i 17 april. Oni koji baš tog vikenda požele da posete Farska ostrva moći će to da učine, ali će biti dužni da učestvuju u akciji „Turistički volonterski vikend“.

To znači da će morati da prihvate neki posao koji im se dodeli, a to je obično čišćenje okoline i zelenih površina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

Direktor Turističke organizacije Farskih ostrva Gudrud Hojgard je istakao da je svaki gost dobrodošao, ali da on mora da bude svestan da oni vode računa o svojoj zemlji i ne žele da obaraju rekorde po broju turista.

Stručnjaci tvrde da su posebno ugroženi gradovi koji su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Tvrde da se čast i privilegija brzo pretvore u agoniju.

Najbolji primer je italijanski gradić San Điminjano iz čijeg centra su se iselili svi stanovnici. Unutar njegovih zidina više nema nijedne prehrambene prodavnice, mesare, pekare, zanatske radnje, već samo barovi, restorani, kockarnice.

Što manji grad, to brža njegova propast, ističe poznati italijanski publicista Marko d’ Eramo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti