Kako pikavci utiču na rast biljaka?

Jednom rečju – negativno.

Foto-ilustracija: Pixabay

Opušci od cigareta predstavljaju najrasprostranjeniji vid otpada koji su stvorili ljudi. Procenjuje se da se svake godine odbaci 4,5 biliona pikavaca, a potvrdu njihove zastupljenosti u ukupnoj količini ljudskih otpadaka možete da proverite i na najbližoj plaži. Od osamdesetih godina prošlog veka, pikavci čine između 30 i 40 odsto otpada prikupljenih u akcijama čišćenja u obalnim područjima.

Uprkos brojnosti opušaka od cigareta, znanje i svest o njihovom delovanju na životnu sredinu su dugi vremenski period bili vrlo oskudni, te su naučnici s prestižnog engleskog univerziteta Kembridž odlučili da ih obogate. U svrhe ispitivanja su prikupili uzorke sa različitih lokacija u okolini grada, a u pojedinim delovima su na samo jednom kvadratnom metru pronalazili 128 pikavaca.

Mnogi pušači naivno veruju da cigarete nisu smeće i da su neškodljive za prirodu, ali iskorišćeni filteri ipak sadrže hiljade hemikalija, poput arsenika, nikotina i žive, koje mogu da ugroze zdravlje, pa čak i živote, biljaka, insekata, glodara, gljiva i drugih živih bića.

Foto: EP

Tim engleskih stručnjaka je sproveo sledeći eksperiment. U saksije u koje su posadili travu i detelinu su ubacili cigarete kako bi ocenili na koji način se prisustvo uljeza na tlu odražava na rast biljaka. Zaključili su da opušci smanjuju klijavost i dužinu izdanaka trave i deteline za do 25 odsto i masu korena deteline za do 60 odsto.

„Iako su uobičajen prizor na ulicama i u parkovima širom sveta, naše istraživanje je prvo koje pokazuje uticaj opušaka na biljke“, objasnila je predvodnica istraživačkog tima Danijel Grin. Ona veruje da je nemarno bacanje pikavaca društveno prihvatljivo, ali da predstavlja ozbiljnu opasnost po životnu sredinu – a Englezi su opisali tek jedno od negativnih dejstava.

Neodgovorno odlaganje otpada tamo gde mu očito nije mesto je ružna navika pojedinaca, te je tako omot od čokolade završio na mestu namenjenom opušcima od cigareta. Da li vi polažete više pažnje na pravilno bacanje smeća od osoba koje zagađuju našu životnu sredinu i od onih koji ne čitaju natpise?

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti