Uspešna saradnja Srbije i Japana u oblasti zaštite životne sredine

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i članica Odbora za zaštitu životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković razgovarali su u Narodnoj skupštini sa sekretarom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom i zamenikom ministra za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kijućijem, o unapređenju međuparlamentarne saradnje i zajedničkim projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Potpredsednik Arsić istakao je da srpski narod Japan smatra za prijateljsku zemlju i izrazio zadovoljstvo što odnosi između naše dve zemlje ulaze u novi pozitivni period, o čemu govori i poseta japanskog premijera Srbiji 2018. godine.

Veroljub Arsić je istakao da je Japan zemlja sa jakom i ozbiljnom ekonomijom, koja ima značajnu globalnu ulogu i politički značaj.

Izrazio je zahvalnost i na donacijama Japana, istakavši da od 1999. godine do danas japanske donacije Srbiji iznose preko pola milijardi evra.

Sekretar Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom i zamenik ministra za zaštitu životne sredine Japana Minoru Kijući istakao je da Japan pridaje značaj bilateralnim odnosima sa Srbijom, imajući u vidu da Srbija ima značajnu ulogu u promociji i očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On je istakao i da Japan pruža snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i socio-ekonomskim reformama koje naša zemlja uspešno sprovodi.

Sagovornici su se složili da postoji prostor da se unapredi međuparlamentarna saradnja, kako na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela parlamenata, tako i u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija, naročito u okviru Interparlamentarne unije, čiji će domaćin 141. skupštine biti Republika Srbija, u oktobru ove godine.

Saradnja između dve države, može da se intenzivira ne samo na polju ekonomije, već i kulture i kulturne razmene, jer je to dobar način da se dva naroda bliže upoznaju i bolje razumeju, naglasio je potpredsednik Narodne skupštine.

Tokom razgovora, posebna pažnja je posvećena značaju zaštite životne sredine, globalno, kao i na nivou država i lokalnih zajednica.

Minoru Kijući upoznao je sagovornike sa zakonima koji su u Japanu doneti već tokom 1960-tih godina, koji se odnose na zaštitu od zagađenja vazduha i vode, kao i na upravljanje otpadom.

Veroljub Arsić je istakao da Japan svojim delovanjem pokazuje odgovornost po pitanju zaštite životne sredine na globalnom nivou.

Članica Odbora za zaštitu životne sredina Snežana Bogosavljević Bošković izrazila je veliko zadovoljstvom uspešnom saradnjom Srbije i Japana u ovoj značajnoj oblasti i posebno naglasila važnost projekta odsumporavanja dimnih gasova iz Termoelektrane „Nikola Tesla“, koji se realizuje uz pomoć Japana, i koji će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Značajne su i donacije Japana lokalnim samoupravama za projekte zaštite životne sredine na lokalnom nivou, naglasila je Bogosavljević Bošković.

Sagovornici su se složili da je pitanje ekologije veoma značajno i da su Srbija i Japan postavile dobre temelje za buduće zajedničko delovanje po pitanju zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti