Kako će EU pomoći privredi i zdravstvenim sistemima narušenim virusom?

Evropska unija odlučila je da odloži primenu obaveza iz Pakta o stabilnosti i rastu i dozvoli državama članicama da troše milijarde evra da bi ublažile ekonomske posledice epidemije koronavirusa. Upozorivši na „ozbiljan ekonomski pad“, ministri EU su saopštili da treba preduzeti mere koje će pomoći zdravstvenim sistemima i zaštititi privredu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sherise)

Ministri finansija zemalja EU su prvi put odobrili aktiviranje opšte klauzule o neizvršenju obaveza, kojom se pauzira strukturno prilagođavanje koje članice moraju da sprovedu da bi ispunile fiskalne ciljeve. Ta klauzula može da se aktivira u slučaju „ozbiljnog ekonomskog pada“ u evrozoni ili EU kao celini, a omogućava zemljama da troše onoliko novca koliko je potrebno za ublažavanje posledica krize.

„Ozbiljan ekonomski pad koji se očekuje ove godine zahteva da se odgovori odlučnom, ambicioznom i koordinisanom politikom“, saopštio je Savet ministara za ekonomiju i finansije posle video konferencije 23. marta.

Ministri su posle dvoipočasovne konferencije saopštili da postignut sporazum odražava njihovu čvrstu odlučnost da se efikasno suoče sa sadašnjim izazovima, povrate poverenje i podrže brzi oporavak.

„Pribegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda“, izjavili su ministri.

Mera suspendovanja propisa o budžetskoj disciplini nije upotrebljena od kada je uspostavljena u jeku dužničke krize evrozone.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daryan Shamkhali)

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni posle Grčke, sa dugom od 130 odsto BDP.

Većina zemalja članica EU već su „odrešile kesu“ da odgovore na ekonomske teškoće nastale zbog epidemije zbog koje će države verovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Nemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da zajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svetskog rata.

Suspenzija Pakta o stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evropske zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog koronavirusa.

Izvor: Euraktiv.rs/Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti