Evropska unija opredelila 25 milijardi evra za borbu protiv koronavirusa

Lideri Evropske unije obećali su da će biti ujedinjeni u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom i da će obezbediti 25 milijardi evra za pomoć zdravstvenim sistemima i ublažavanje ekonomskih posledica epidemije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jérémy Stenuit)

Na vanrednoj video konferenciji lidera 27 članica EU 10. marta dogovoreno je da se preduzmu mere „zasnovane na nauci i medicinskim savetima“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Zdravlje naših građana je prvi prioitet“, rekao je Mišel posle konferencije.

Briselski portal Euraktiv navodi, pozivajući se na više izvora, da je to prvi put da su vođe EU održale video konferenciju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će biti uspostavljen „investicioni fond kao odgovor na koronavirus“ namenjen zdravstvenim sistemima, malim firmama, tržištima rada i osetljivim sektorima privrede EU.

Da bi fond mogao vrlo brzo da dostigne 25 milijardi evra ona je pozvala Evropski savet i Parlament da ove nedelje oslobode 7,5 milijardi evra. Ona će formirati radnu grupu koja treba da osigura da novac stigne narednih nedelja.

Imajući u vidu „veoma značajnu ljudsku dimenziju“ i „potencijalno veliki ekonomski uticaj“, od „suštinske je važnosti da delujemo odlučno i zajednički“, rekla je predsednica EK.

Ursula fon der Lajen je rekla da će EK imati telefonske konferencije svaki da da bi se koordinisale mere s ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova.

EK će formirati i tim epidemiologa i virusologa koji će dati smernice za postupanje povodom epidemije. Komisija je već izdvojila 140 miliona evra za istraživanje vakcina, dijagnoze i lečenje.

Podrška privredi

Fon der Lajen je rekla je da će Unija upotrebiti sve „instrumente koji su joj na raspolaganju“ da podrži privrede pogođene koronavirusom.

„Upotrebićemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju da bi se naša privreda oduprla toj oluji“, rekla je Fon der Lajen.

Predsednica EK je najavila i da će u ponedeljak, 16. marta, na sastanku Evrogrupe predložiti da se „razjasne“ pravila o ograničenjima u trošenju i državnim subvencijama u uslovima vanredne zdravstvene situacije.

„Osiguraćemo da državna pomoć može da ide firmama kojima je najpotrebnija. Upotrebićemo svu postojeću fleksibilnost u osiguravanju stabilnosti i rasta“, rekla je Fon der Lajen.

Rizik od recesije

Foto-ilustracija: Unsplash (Kelly Sikkema)

Konferencija evropskih idera održana je uoči sastanka upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak, 12. marta. Očekuje se da će ECB usvojiti nove monetarne mere da bi ublažila rastući rizik od recesije u zoni evra.

Lideri EU pozvali su na „koordinisanu strategiju“ zemalja članica, EK i ECB.

Vlade nekih članica EU, među kojima su Nemačka, Francuska, Italija i Španija, najavile su ekonomske pakete za pomoću u suočavanju sa epidemijom.

Ipak, sveukupni podsticaji samo su deo ekonomskih posledica širenja koronavirusa koji pogađa biznis na celom kontinentu.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je prognozu rasta bruto-domaćeg proizvoda za ovu godinu na 0,8 odsto. Ako kriza bude predugo trajala, postoji opasnost da evrozona uđe u recesiju, upozorio je OECD.

U EU, Velikoj Britaniji i Evropskoj ekonomskoj oblasti registrovano je više od 15.000 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je dve trećine obolelih u Italiji. Od virusa je u toj zemlji umrla 631 osoba.

Predsednica EK razgovarala je 10. marta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, a narednih dana će razmotriti kako da pomognu toj zemlji.

Izvor: Euractiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti