Zašto su kažnjena „Dizel braća“ sa Diskaveri kanala?

Da sankcionisanje uzročnika zagađenja vazduha ne zaobilazi ni televizijske emisije, dokazala je i situacija sa američkom TV rijaliti emisijom pod nazivom „Diesel Brothers“ koja se emituje na Diskaveri kanalu.

Foto: YouTube (screenshot)

Grupa prijatelja iz Jute koja prepravlja kamionete kažnjena je sa gotovo 850.000 dolara zbog stavljanja u promet vozila koji zagađuju životnu sredinu i kojima su, pritom, instalirani uređaji za manipulisanje pri kontroli izduvnih gasova. Pored toga, moraće da plate dodatnih 90.000 dolara za programe obnove dizel kamioneta.

Sudski proces je trajao nepune 4 godine, od avgusta 2016, a u presudi je opisano oko 400 prekršaja koji se tiču izbegavanja upotrebe sistema koji smanjuju emisiju čestica iz vozila sa dizel motorom. Dobili su, uz novčanu kaznu, trajnu zabranu aktivnosti kojima krše vladajući državni „Zakon o čistom vazduhu“.

Tužilo ih je Udruženja „Lekari Jute za zdravo okruženje“ koji su primetili crni dim koji je izbijao iz kamioneta. Udruženje je tražilo kaznu višu od milion dolara.

Predsednik ovog udruženja Brajan Menč podsetio je da svako preduzeće koje doprinosi zagađenju, a pored toga i profitira, svakako mora da snosi posledice.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti