Potpisan Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje TE „Kolubara B“

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ napravilo je važan korak u obezbeđivanju energetske nezavisnosti i sigurnosti Srbije u budućnosti, potpisivanjem Preliminarnog sporazuma o saradnji sa kompanijom „Pauer Čajna“ (Power China) na završetku izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću, kod Uba.

Foto; EPS

Preliminarni sporazum potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, i Jang Bo, direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“. Gradnja TE „Kolubara B“ u Kaleniću, kod Uba, započeta je 80-ih godina prošlog veka, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnju tog zamenskog kapaciteta, sa jednim blokom snage oko 350 megavata.

„Ponosan sam jer smo uspeli da pokrenemo projekat koji je počeo i stao osamdesetih godina prošlog veka, a to je završetak izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“. Napravili smo presek stanja šta je započeto i došli do današnjeg potpisivanja sporazuma koji je početna tačka za nastavak projekta“, istakao je Grčić prilikom potpisivanja preliminarnog sporazuma u Obrenovcu.

U Kaleniću će biti završena izgradnja zamenskog bloka koji osigurava održivi industrijski razvoj Srbije u skladu sa najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU. Blok u Kaleniću predstavlja zamenski kapacitet za TE „Morava“ i TE „Kolubara A“.

„Zahvaljujem kineskim partnerima na svemu što rade za Srbiju, na svemu što rade sa EPS-om i na razumevanju i strpljenju, jer u narednih nekoliko godina između EPS i kineskih kompanija biće realizovano mnogo projekata“, rekao je Grčić i dodao da će investicija za TE „Kolubara B“ biti za nekoliko miliona evra manja nego što je prethodna vlast ugovorila za gradnju bloka B3 u TE „Kostolac B“.

Direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“ Jang Bo zahvalio je Vladi Srbije i EPS-u na ukazanom poverenju i podršci za nastavak završetka gradnje TE „Kolubara B“, dodajući da je kompanija na čijem je čelu svetski poznata vodeća inženjering grupa koja ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termoblokova širom sveta.

Ističe da je ta kompanija u Srbiji prisutna dugi niz godina i da je već izvodila projekte koji su uticali na razvoj energetskog sektora u našoj zemlji, navodeći da shvataju važnost „Kolubare B“ za Srbiju i region.

TE „Kolubara B“ imaće i primarne i sekundarne mere za smanjenje emisije azotnih oksida, sistem za odsumporavanje, elektrofiltere za smanjenje emisije praškastih materija, sistem za smanjenje žive i halogenih elemenata, sistem za tretman otpadnih voda. Završetkom moderne i efikasne TE „Kolubara B“ omogućava se iskorišćenje uglja, najsnažnijeg energetskog resursa koji Srbija ima, do 2050. godine. Završetak ovog projekta ima veliki značaj i za domaću privredu, budući da će minimum 45 odsto isporučene opreme i radova izvesti srpska privreda. Plan je da blok bude na mreži do kraja 2024. godine.

Foto; EPS

Prošle nedelje je obeleženo i 50 godina rada TE „Nikola Tesla A“

Milorad Grčić je tom prilikom izjavio: „Uskoro ćemo početi i revitalizacije blokova A1 i A2, gradimo sistem za odsumporavanje za četiri najveća bloka, a u RB „Kolubara“ imamo nove kopove“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je da su TENT i Hidroelektrana „Đerdap“ dale ključni doprinos da se Srbija i tadašnja Jugoslavija razvijaju kao industrijske zemlje i dodao da je ponosan što je TENT A sačuvan i što je na pedesetom rođendanu u odličnom stanju. Za to su posebno zaslužni radnici koji su naši heroji.

„Sve brojke TENT-a A su fantastične. Za 50 godine proizvedeno je 366 milijardi kilovat-časova električne energije, što je kada se pretvori na današnju cenu vrednost od 18 milijardi evra. Toliko je ova termoelektrana proizvela nove vrednosti za Srbiju“, rekao je Antić.

Obeležavanju 50 godina od početka rada TENT-a A prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, poslovnih partnera, članovi Nadzornog odbora JP EPS, sindikata i poslovodstva.

Izvor: Elektroprivreda Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti