Evropska unija aktivirala mehanizme za pomoć Zapadnom Balkanu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je u intervjuu za RTS da je Evropska unija već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Fabrici navodi da su u stalnom kontaktu sa Vladom Srbije kako bi se videlo kako mogu na najbolji način da usmere 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Frederic Köberl)

U Srbiji je odjeknula izjava predsednice Evropske komisije Ursule for der Lajen da se uvodi zabrana izvoza medicinske opreme iz Evropske unije. U danima koji su usledili postalo je jasno da i sama Komisija i mnoge članice Unije smatraju da u bilo kojim restrikcijama Zapadni Balkan treba smatrati delom Evrope. U intervjuu za RTS, šef Delegacije Evropske Unije Sem Fabrici pojašnjava da nije reč o zabrani, već o državnoj kontroli izvoza i da Brisel već traži načine da Srbiji pomogne, kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama.

Štaviše, podseća Fabrici, Srbija je koronavirus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvaljujući pomoći Unije. Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila hitne pomoći, od 250 koliko nam ih je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori.

Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od koronavirusa i štite životi ljudi i održava ekonomija. Evropski savet je pre dva dana, 18. marta, na video-konferenciji, odlučio o merama za suzbijanje epidemije o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari, kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije.

Dogovoreno je kako će reagovati Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu. Takođe je organizovana evakuacija za građane Unije koji žele da se vrate kući iz pogođenih područja.

Pokazali smo visok stepen solidarnosti i shvatanja da samo ako se držimo zajedno možemo da prevaziđemo ovu tešku krizu koja pogađa svet.

Na pitanja da li se bilo koja do pomenutih mera odnosi na zemlje kandidate i gde je tu Srbija, kao i da li će moći da se uključi u te mehanizme i kakvu pomoć će moći da očekuje od Unije, Fabrici je objasnio da je Evropska unija već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Prvo su, kako kaže, za Srbiju aktivirali sistem Civilne zaštite koji joj omogućava da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daan Stevens)

U oblasti zdravstva, Centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa.

Ono što je rečeno prethodnih dana da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji – nije tačno. Može se prodavati izvan Unije samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu, uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi morali su da uvedu kontrolu odliva te robe.

Rečeno je da će pomoći i ekonomski. Prema njegovim rečima, u stalnom su kontaktu sa Vladom Srbije kako bi videli kako brzo, efikasno i na najbolji način da usmere 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi.

Čim dobiju neki predlog od srpskih vlasti, delovaće, kako kaže Fabrici.

Trenutno se čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima koja sada imaju problema da rade i tu će se svakako angažovati, ali suotvoreni za sve predloge srpske vlade kako mogu da pomognu.

Rade i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo krizu. Na kraju je podsetio, da ako smo zajedno, ako radimo zajedno i, na kraju, ako patimo zajedno, brže ćemo i lakše izaći iz ove teške situacije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti