Još jedna ekološka katastrofa u Rusiji, plaže Kamčatke prepune mrtvih životinja

Foto: Printscreen/Youtube

Crni vulkanski pesak plaže Kalaktirski, jednog od dragulja poluostrva Kamčatka blizu grada Petropavlovsk Kamčatki, prepun je stotina mrtvih životinja – od džinovskih pacifičkih hobotnica do foka, morskih zvezda, rakova i riba.

Talasi Tihog okeana, koje obožavaju lokalni surferi i turisti, sada imaju čudan i toksičan miris, a voda je žućkaste boje.

Bliska zajednica surfera prvi put je podigla uzbunu pre tri nedelje, kada su neki od njihovih članova osetili peckanje očiju, imali snažne glavobolje, groznicu, bol u grlu i trenutna slepila nakon izlaska iz vode.

Nastavili su i posle toga, ali u punoj opremi da rone i prate stanje, snimajući i javljajući o katastrofalnom stanju životinjskog i biljnog sveta. Plaže su postale krcate uginulim lešinama i praznim ljušturama.

Javljaju i da se foke ponašaju kao u transu, ne rone već provode sve vreme na površini.

Provere regionalnog ministarstva prirodnih resursa pokazalo je skok nivoa fenola (2,5 puta) i raznih naftnih proizvoda (3,6 puta).

Hitnu istragu o uzroku zagađivanja vode naredio je Juri Trutnev, izaslanik Vladimira Putina za dalekoistočni federalni okrug.

Inače, ovo je tek jedan u nizu ekoloških problema u proteklih nekoliko meseci u Rusiji. U junu se iz termoelektrane u Norilsku izlila nafta, dok je julu zabeleženo curenje otpadnih voda i teških metala iz rudnika bakra na Uralu.

Izdvojena su dva verovatna uzroka. Prvi je nedavna vojna vežba na Kamčatki, a drugi je curenje naftnih derivata i fenola sa brodova koji prolaze kroz zaliv Avača.

„Grinpis Rusija“ objavila je satelitske snimke na kojima se jasno vide žućkasta voda reke koja se uliva u Tihi okean. Organizacija je situaciju nazvala ekološkom katastrofom.

„Uzvodno se nalazi poligon. Hobotnice, morske zvezde, ribe – sve je mrtvo na potezu od 40 kilometara. Znajući kako sistem funkcioniše i kako se ovakva pitanja zataškaju, moramo da učinimo sve da spasimo okean i zaustavimo buduću katastrofu“, navela je jedna od surferki.

„Divni podvodni svet je sada siv i žut. Ribe izgledaju kao da su skuvane. Čak su i najsnažnije školjke, koje su mogle da vam pocepaju odelo za ronjenje, otpale sa stena. Najstrašnije je što ne znamo šta da uradimo niti kako da im pomognemo. Gledam u zalazak sunca nad zalivom znajući da je dno prekriveno uginulim životinjama“, napisala je Kristi Rozenberg, koja živi u blizini.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti