Tel Aviv će postati prvi grad sa električnim putevima koji „pune“ vozila

Izraelska prestonica, Tel Aviv, radi na stvaranju bežičnih električnih puteva za punjenje i napajanje javnog prevoza u gradu.

Električni putevi deo su pilot programa opštine Tel Aviv u saradnji sa kompanijom ElectReon (koja razvija sistem koji može napuniti električna vozila dok se kreću) i kompanijom Dan Bus. Prema rečima portparola ElectReon-a, projekat se finansira kombinacijom državnih i privatnih fondova, a konačni budžet i dalje nije usaglašen.

Put će se prostirati od železničke stanice Univerziteta u Tel Avivu do terminala Klatzkin u Ramat Avivu, ukupne dužine od oko dva kilometra. Deo električnog puta biće dužine nešto više od pola kilometra.

Električna infrastruktura (koja se sastoji od skupa bakarnih kalema koje su postavljene ispod sloja asfalta), puniće baterije specijalizovanih autobusa, navodi se u saopštenju kompanije ElectReon.

„Energija se prenosi iz električne mreže smeštene u putnu infrastrukturu preko koje se uspostavlja konekcija sa vozilima dok se približavaju. Prijemnici su instalirani na podu vozila, što je zgodno za prenos energije direktno na bateriju tokom vožnje“, objašnjeno je na sajtu kompanije.

Sve ovo je zgodno jer autobusi neće više koristiti skupe i teške baterije, niti će biti potrebe da vozila koriste električne punjače ili se zaustavljaju na benzinskim pumpama.

„Poslednjih nekoliko dana užurbano se radilo na izgradnji puta, a testiranje i probni rad se očekuju tokom narednih nedelja – potom sledi, nadamo se, redovna upotreba puta“, rekao je portparol grada za CNN Business.

Ako pilot projekat bude uspeo, opština Tel Aviv će razmotriti širenje i korišćenje električnih puteva i po drugim gradskim opštinama.

„Naš strateški akcioni plan u borbi sa klimatskim promenama stavio je borbu protiv zagađenja na vrh opštinske agende za zaštitu životne sredine. Ako se pilot projekat pokaže uspešnim, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, planirano je i njegovo proširenje po drugim lokacijama u prestonici“, naveo je gradonačelnik Ron Huldai, u saopštenju za štampu.

Električni putevi će pomoći u opštinskim naporima da se umanji gradska buka i da se time dodatno poboljša kvalitet života stanovnika i posetilaca grada.

Vremenski okvir za testiranje i integraciju tehnologije pilot projekta je dva meseca, nakon čega će kompanija Dan Bus početi da uvodi redovne linije prevoza za putnike na relaciji od i sa Univerziteta u Tel Avivu, navodi se u saopštenju za medije opštine Tel Aviv.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti