Još jedan ekološki incident na Limu

Foto-ilustracija: Pixabay

Mreža nevladinih organizacija severa tvrdi da se na vodotoku reke Lim u Bijelom Polju dogodio još jedan ekološki incident i pozivaju nadležne da hitno, represivnim merama prema zagađivačima, zaštite vodotok.

Kako navode pre osam dana iz poslovne zgrade preduzeća “Put Gors“ u Bijelom Polju ispušteno je lož ulje u sistem kanalizacije i dalje u vodotok Lima, čime je izazvan ekološki incident.

“Po prijavi koju smo dobili od građana, naši aktivisti su za dane vikenda obišli teren i trasu kanalizacionih cevi i šahtova koji od zgrade preduzeća „Put Gros“ vode pored mlekare i dalje prema Limu i konstatovali da se celim područjem širi nesnosan smrad nafte, a da se na ispustu kanalizacione cevi nalaze mrlje naftnih derivata koje bez ikakvog tretmana, direktno ulivaju u vodotok”, navodi se u saopštenju Mreže NVO severa.

Kažu da je to samo jedan u nizu učestalih incidenata koji izazivaju privredni subjekti, a koji nažalost imaju poguban uticaj na kvalitet vode reke Lim.

“Prema našim saznanjima juče su na licu mesta bili inspektori koji istražuju na koji način je došlo do incidenta i kako je moguće da je, navodno, lož ulje dospelo u kanalizaciju, a kasnije u vodotok. Inspektori rade na utvrđivanju uzroka i razloga za ispuštanje veće količine naftnih derivata u vodotok Lima iz zgrade u kojoj se nalazi ovo preduzeće”, poručuju je iz Mreže nevladinih organizacija severa.

Voda Lima i njegovih pritoka je, kako kažu, vrlo lošeg kvaliteta jer se sva gradska kanalizacija i otpadne vode i industrije i drugih zagađivača, ispuštaju u pritoke ili direktno u Lim.

“Voda Lima kao međunarodni vodotok je izuzetno lošeg kvaliteta nizvodno od Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, gde samo u Beranama imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali šta to vredi kad sva fekalna i druga kanalizacija iz Bijelog Polja bez ikakvog tretmana i prerade uliva u reku. Još nema naznaka kada će i da li će Opština Bijelo Polje započeti gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, navode u saopštenju.

Iz Mreže nevladinih organizacija severa poručuju da će to u narednom periodu predstavljati ozbiljan problem Crnoj Gori u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i zatvaranju Poglavlja 27.

“Pozivamo nadležne da hitno preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti i represivnim merama prema zagađivačima zaštite vodotok Lima, jer očigledno da svi dosadašnji apeli i molbe nijesu urodili plodom, naprotiv dosadašnja blaga kaznena politika je dovela do toga, da se zagađivači i dalje ponašaju vrlo komotno i osiono”, zaključuje se u saopštenju ove organizacije.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti