Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji investitori moraju da prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

O izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a posebno o odredbama koje se odnose na benefite koje će te izmene doneti lokalnim samoupravama, razgovarali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), navodi se na sajtu Vlade.

Prema rečima ministra, zakonske izmene i dopune imaju za cilj da se reše svakodnevni problemi u postupanju, ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola i postupak učini transparentnijim.

On je objasnio da, prema tim izmenama, ubuduće jednom izdati lokacijski uslovi neće moći da se menjaju tokom same gradnje, dok će informacije o lokaciji moći da izdaju i notari.

Kako dodaje investitori će ubuduće morati da prilože dokaz o osiguranju eventualne štete trećim licima pre prijave radova, ali i eksplicitne garancije da će platiti popravku eventualne štete na lokalnoj infrastrukturi, koja bi mogla da nastane tokom izgradnje.

Pročitajte još:

Investitori će morati da prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada kako se ne bi stvarale divlje deponije, rekao je ministar i ujedno naglasio da će lokalne samouprave imati obavezu da najmanje 70 odsto njihove teritorije bude pokriveno urbanističkim planovima.

,,Zakon je predvideo i katalog braunfild investicija, što će olakšati izgradnju u gradovima i opštinama’’, naveo je Vesić i dodao da će energetski pasoš postati obavezan.

Prema njegovim rečima, nove zgrade već imaju pasoš, a starim zgradama se ostavlja rok da ga pribave, i to tri godine za javne zgrade, pet godina za kompanije i 10 godina za stambene zgrade, za koje će troškove snositi jedinice lokalne samouprave.

On je predočio da će ubrzani proces izdavanja građevinskih dozvola dovesti do povećanja prihoda od doprinosa za građevinsko zemljište, jer će se više graditi, kao i od poreza na imovinu, koji je izvorni prihod lokalnih samouprava, budući da će biti više izgrađenih objekata.

Pored toga, kako je naglasio, lokalne samouprave će imati i veće prihode od većeg broja priključaka na komunalni sistem, a ukidanje konverzije dovešće do toga da lokalne samouprave dobiju veći prihod jer će se graditi na tim lokacijama.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk rekao je da je Ministarstvo uvažilo sugestije ove organizacije tokom izrade zakonskih izmena i dopuna, i ujedno iskazao zahvalnost ministru na tome što je SKGO prepoznao kao važnog partnera, ističući podršku predloženim izmenama.

Tarbuk je dodao da SKGO stoji na raspolaganju resornom ministarstvu u izradi podzakonskih akata i u implementaciji zakonskih izmena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti