Izgradnja puta „Vožd Karađorđe“ proglašena za projekat od posebnog značaja

Koridori Srbije obaveštavaju javnost da je Vlada Republike Srbije dana, 14. maja 2020. godine donela zaključak kojim se potvrđuje da se projekat izgradnje državnog puta I reda „Vožd Karađorđe“ prepoznaje kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture, od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda “Vožd Karađorđe“ ukupne dužine oko 220km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Republike Srbije. Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-75 (koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10) i E-763.

Projekat obuhvata teritotije opština: Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom.

Petljom “Županjac“ kod Lazarevca spojiće se dva autoputa, “Miloš Veliki“ i “Vožd Karađorđe“, što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Konekcije autoputa “Vožd Karađorđe“ sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.

Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima (industrija, turizam, poljoprivreda, i dr.). Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima.

Očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi se na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Izvor: Koridori Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti