Izgradnja HE Buk Bijela osnažiće elektroprivredu Srbije i RS

Foto: Emilija Jovanović

O zajedničkim projektima u oblasti energetike, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike u Dubravka Đedović Handanović i ministar energetike Republike Srpske (RS) Petar Đokić.

Na sastanku je istaknut značaj regionalne saradnje i izražena spremnost za intenziviranje saradnje u realizaciji zajedničkih projekata, posebno na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela na gornjem toku Drine.

Izgradnjom HE Buk Bijela, proizvedeni kapacitet elektroprivrede Srbije i Republike Srpske biće značajno osnažen, rekla je ministarka Đedović Handanović i dodala da će to doprineti većoj energetskoj stabilnosti i nezavisnosti.

Pročitajte još:

Hidroenergija čini trećinu našeg energetskog miksa, kao čist izvor energije. Prema rečima ministarke, Srbija će uložiti dodatne napore kako bi se prevazišli izazovi i da bi Elektroprivreda Srbije mogla da krene u gradnju hidroelektrane čim se stvore preduslovi i sa strane naših partnera.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan potencijal za zajedničke projekte i inicijative koje će doprineti održivom razvoju i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Ministar Đokić je istakao da zajednički projekti, o kojima je na sastanku bilo reči, doprinose jačanju odnosa,  kao i afirmaciji energetskih politika Republike Srpske i Srbije.

Prema njegovom rečima, projekti kao što je izgradnja HE Buk Bijela imaju mnogo širi značaj i od regionalnog i potrebno je stalnom komunikacijom i dogovorima osigurati njegovu nesmetanu realizaciju, kao i drugih projekata od interesa za dve strane, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti