Izgradnja auto-puta u Kairu kroz centar grada

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrian Dascal)

Zbog nedostatka prostora i velike gužve gradske vlasti Kaira su odlučile da izgrade pravi auto-put koji prolazi kroz centar grada. Investicija se meri stotinama miliona dolara, a radovi su već skoro u završnoj fazi. Međutim ovaj auto-put izazvao je gnev građana koji stanuju u soliterima gde saobraćajnica prolazi. Naime, buka i nedostatak svetlosti uništili su cene njihovh stanova koji se sada pretvaraju u magacinske prostore.

Loše planiranje ili loša odluka dovela je desetine hiljada porodica u Kairu u nezavidan položaj. Auto-put prolazi u visini četvrtog sprata i do stanova te visine ne dopire ni tračak svetlosti.

Vlasnici stanova ne znaju šta da rade, niko neće da ih kupi ali su možda našli alternativno rešenje.

„Pretvorićemo stanove u magacinske prostore i kancalarije. Da bi dobili više prostora, pošto su stanovi mali, moraćemo da se udružujemo da bi bili konkurentni“, navodi stanovnik Kaira Osama Faez.

Međutim, pošto auto-put ide visinom četvrtog sprata, ima još pojava koje smetaju stanarima kojima svetlost nije uskraćena.

Buka od petog do osmog sprata biće nesnosna. Ne znamo kako će se to rešiti. Jedino da se napravi neka vrsta tunela, ali i tu će nekoliko spratova ostati uskraćeno za sunčeve zrake. Za sada još čekamo da sve počne da radi pa ćemo onda pisati peticije“, ističe Faez.

Kairo je inače poznat po prenaseljenosti. Poznato je staro groblje gde beskućnici žive i od kog je napravljeno pravo naselje.

Međutim, ovaj auto-put kroz centar iznuđen je, kažu u gradskoj upravi, jer saobraćajne gužve u ovom gradu postaju nepodnošljive. Dodaju da će novi auto-put kroz centar biti spas za saobraćaj.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti