Izdvaja se 70,6 miliona dinara za završnu fazu radova na deponiji „Prelići“

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarka Irena Vujović potpisala je juče ugovor o sufinansiranju aktivnosti na realizaciji druge B faze projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije „Prelići“ sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo 70,6 miliona dinara.

Ona je navela da će ovim ugovorom  biti obezbeđena sredstva za završetak projekta i dodala da se nada da će poslednja faza radova biti privedena kraju do kraja ove godine.

“Pored saniranja deponije Prelići, Čačku predstoje i drugi veliki projekti, pre svega, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda za koje će planska dokumentacija biti završena do maja ove godine. Izgradnja postrojenja će biti finansirana iz IPA projekta i sa razdela Ministarstva zaštite životne sredine kroz kredit koji sprovodimo od CEB. To su velike vesti za grad Čačak “, rekla je Vujović.

​​Ministarka je dodala da je grad Čačak je konkurisao sa dobrim projektom na konkurse Ministarstva za pošumljavanje i ozelanjavanje, te da se ova lokalna samouprava izuzetno trudi da smanji aerozagađenje i da upravlja otpadom na najbolji način.

“Ono što je za nas kao ministarstvo važno jeste to što smo danas čuli da je u prethodnom periodu zamenjena kotlarnica ‘Proleće’ u centru grada, a svi korisnici priključeni na gas bez ikakve nadoknade. To je za svaku pohvalu i nadam se da ćemo se u narednom periodu zajedno boriti sa aerozagađenjem, ali i upravljanjem otpadom na najbolji način. Svaki primer dobre prakse ćemo pohvaliti i obići, a takođe želimo da učestvujemo u budućim projektima koji se tiču zaštite životne sredine i da ih podržimo”, dodala je Vujović.

​​Ministarka je tokom ove posete takođe obišla deponiju i transfer stanicu na Prelićima, kao i lokaciju na kojoj se planira izgradnja crpne stanice sa pratećim objektima na kanalu „Moravac“ – Ljubić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti